Зима

Зима
Пролет

19 декември 2023 г.

„Слово пацана“ се превърна в един от най-хитовите руски филмови проекти за 2023 г.

Брутален, абсолютно реалистичен, брилянтно сниман, перфектна режисура и великолепна актьорска игра. Типично за руското кино и руските сериали, които са на светлинни години от родните бг сериали 

 

Новият руски сериал СЛОВО ПАЦАНА. КРОВЬ ПО АСФАЛТЕ“ буквално произведе истерия в Русия. А и не само там.

СЛОВО ПАЦАНА. КРОВЬ ПО АСФАЛТЕ“ е руски криминален сериал за младежките групировки в Казан в края на 80-те години на миналия век, режисиран от Жора Крижовников по книгата на Роберт Гараев „Слово Пацана. Криминалний Татарстан от 1970-2010 г.“ Главните роли в него се изпълняват от Иван Янковски, Рузил Минекаев, Леон Кемстах, Елизавета Базыкина, Анна Пересилд и Анастасия Красовская.

Сериалът е продуциран от филмовата компания Toomuch Production съвместно с NMG Studio с подкрепата на Internet Development Institute и по поръчка на онлайн киното Start. Премиерната прожекция започна на 9 ноември 2023 г. в онлайн кината Wink и Start.

„Слово пацана“ се превърна в един от най-хитовите руски филмови проекти за 2023 г.

Брутален, абсолютно реалистичен, брилянтно сниман, перфектна режисура и великолепна актьорска игра. Впрочем, типично за руското кино и руските сериали, които са на светлинни години от родните бг сериали – пълна блудкава боза.

«Пацаны не извиняются», «Запомни, ты теперь пацан, ты теперь с улицы, а вокруг — враги» – първият сезон на руския сериал за престъпните групировки в Казан от края на 80-те години още не е приключил, но фрази от него вече са култови.

Истерията по руския сериал е толкова голяма, че се надигнаха даже гласове сериалът да бъде забранен в самата Русия, въпреки че е заснет с държавни пари.

Сериалът се основава на реални събития, описани от журналиста Робърт Гараев в книгата му за престъпния Казан и пренесени на екрана от режисьора Жора Крижовников (псевдоним на Андрей Першин).

Сериалът „Слово пацана“ предизвика много дискусии. Държавната дума поиска от Роскомнадзор и Следствения комитет да проверят сериала „Думата на момчето“ за насърчаване на опасен начин на живот за тийнейджъри. На 9 декември стана известно, че в сериала „Думата на момчето. Кръв на асфалта“ не констатира нарушения на закона.

Снимките на сериала „Думата на момчето“ започват в Казан. Въпреки това, поради резонанса и исканията за забрана на заснемането, той е заснет в Ярославъл. Филмовият проект на Жора Крижовников, в който звучи песента на групата „Айгел“, предизвика много дискусии. Ръководителите на Татарстан Рустам Миниханов и прокурорът на републиката Алберт Суяргулов изразиха мнението си за сериала.

Председателят на Съюза на кинематографистите на Русия Никита Михалков каза, че призивите за забрана или ограничаване на показването на сериала „Думата на момчето. Кръв по асфалта“ е голяма глупост:

„Това е много силен филм, и верен. И ако децата ви гледат това и станат като отрицателните герои в сериала, значи сте скапани родители. И това, което те показват, е това, което се е случило в действителност, тогава хората трябва да разберат и обяснят – това е, което се е случило, което не е трябвало да се случи.“

Действието в сериала се развива в края на 1980-те години в град Казан. Главният герой е 14-годишен човек на име Андрей (Леон Кемстах), обикновен човек, който свири на пиано. Всеки ден Андрей е притиснат в ъгъла от мутри и изнудвани пари, но Андрей не може да направи нищо в замяна: портфейлът му е празен, баща му го няма, а самият той не е член на групата. По-късно Андрей се запознава с Марат (Рузил Минекаев), който е член на младежката престъпна група „Универсам“ (измислена престъпна група), към която след известно време ще се присъедини и самият Андрей. Марат отваря очите на наивния Андрей и показва истинския жесток свят, който се състои от много престъпни групи, които се „борят“ помежду си за „асфалта“. Сериалът не заобиколи драмата, паралелно се разгръща историята на връзката на Андрей с млада полицайка Ирина (Анастасия Красовская).

Бюджетът на филма, който в началото на 2022 г. беше обявен на 100 милиона рубли, също предизвика възмущение. Но рекламната кампания на сериала вече беше неудържима.

Истерията в Русия по сериала стигна дотам, че предстоящия финал на сезон 1 на сериала бе пуснат предварително като фейк серия и се наложи създателите на сериала да обясняват, че това е измама, и че истинския финал предстои този четвъртък.


Afera.bg

1 коментар:

  1. Анонимен14:35

    Слово пацана не се превежда като Думата на момчето, а като Честна хулиганска. За казанските банди прави предаване в началото на 80-те дори руската секция на Гласът на Америка. В него се твърди, че те са антисоциалистически групи и са имали стълкновения със съветската милиция.

    ОтговорИзтриване