Лято

Лято
Лято

24 февруари 2024 г.

Сексът - най-мощното оръжия на СССР

Огромният разход на усилия и пари, които разузнавателната агенция на СССР харчи за обучение на жени агенти, се оказва напълно оправдан 

 

От незапомнени времена красиви, съблазнителни жени са използвани за получаване на важна информация от неприятели. 

Всички разузнавателни служби по света прибягват до услугите на атрактивни агенти от нежния пол за събиране на данни и за саботажна дейност в тила на врага. Сексуалността винаги е била и ще бъде едно от най-ефективните оръжия в невидимата война.

Съветският разузнавач Борис Григориев пише в мемоарите си: „Сексът беше, е и ще бъде мощно оръжие за постигане на целите във всички разузнавателни служби по света.“ Но друг авторитетен специалист, Ричард Зорге, има противоположно мнение за дамите в разузнаването и пише, че са неподходящи за такива дейности: „Жените слабо разбират въпросите на високата политика или военните дела. Те са твърде емоционални, сантиментални и нереалистични.“ Според запознати обаче, самият Зорге е унищожен от страстта си към по-слабия пол.

Фалшиви сватби

Добър пример за разузнавателна дейност е семейството на съветските офицери Бистролетови, които работят през 30-те години на миналия век в европейските страни. Дмитрий Бистролетов и съпругата му получават задача да наблюдават движението на важни документи, преминаващи през италиански високопоставен военен служител. За целта е разработена сложна операция, според която съпругата на разузнавача трябва на всяка цена да се срещне с италианеца и да влезе в дома му. За да направят това, те прибягват до крайни мерки - жената започва да флиртува с офицера, влюбва се в него и дори става негова съпруга.

Задачата е изпълнена успешно и в СССР започва да пристига важна информация. Но нещата се объркват - италианецът намира младата си съпруга в спалнята близо до сейфа с документи докато ги снима. Бистролетови убиват офицера и успешно бягат от къщата му, след което напускат страната. Въпреки щастливия край на тази история, след мисията в Италия, съпругата му напуска Бистролетов и разузнаването. Подобни психологически трудни задачи, имат силно влияние върху жените.

Съветската разузнавачка Зоя Рибкина, работи в Хелзинки през 30-те години, а във Финландия е агент на Интурист. Когато новият резидент Борис Рибкин пристига в страната, Зоя се омъжва за него. Двойката работи успешно, но идва заповед от Центъра за Рибкина да стане любовница на шведски генерал, който е във Финландия. Агентката се съгласява да изпълни задачата, но е категорична, че след това ще се самоубие. Тогава Центърът отменя операцията. Но това не се отразява на кариерата на съветската разузнавачка и тя служи на родината още много години. След пенсионирането си Зоя става известна детска писателка.

Немската разузнавателна служба, използва жените особено активно. В Германия, както и в окупираните от германците територии, масово се създават публични домове, в които работят специално обучени проститутки. Тяхната задача е да идентифицират неблагонадеждни граждани и военнослужещи. Жените разузнавачи често са изпращани в партизански отряди.

Специално обучение

В много разузнавателни агенции по света жените съставляват значителна част от персонала. Във Великобритания днес до 40% от агентите са представителки на нежния пол. Професионализмът на разузнавачите от MI6 е на много високо ниво. В СССР жените разузнавачи също винаги са в перфектна форма. Желаещите да влязат в службата преминат през задълбочен процес на подбор. Кандидатите са сериозно тествани за психологическа издръжливост и сдържаност, както и за нивото на интелигентност. Много офицери от съветското разузнаване са хора на науката или творчески личности.

Понякога жените правят блестящи кариери в разузнаването и заемат сериозни ръководни позиции. През 80-те години на 20 век ръководител на едно от ключовите звена на КГБ е полковник Галина Смирнова. За работа в разузнаването са избирани предимно красиви момичета, чиято пригодност се проверява от специална комисия. Служителките се обучават не само в тънкостите на шпионажа, но и в работа със сложна техника и са запознати с техническите новости, използвани от разузнавателните служби на други страни.

Особено внимание при обучението на жени разузнавачи е отделено на изучаването на психологията, предимно на мъжете. Познаването на няколко езика и актьорските таланти са високо ценени. Ярък пример за професионализъм е актрисата Олга Чехова, която през 30-те години на миналия век в Германия изпълнява специална задача като ръководител на Външния отдел за контраразузнаване на Министерството на държавната сигурност на СССР. Тя успява да стане любовница на райхсмаршал Херман Гьоринг и да се сприятели с много висши служители на Третия райх, включително Йозеф Гьобелс. Чехова получава най-важната информация директно от кабинета на Хитлер.

Историците на съветското разузнаване единодушно признават, че СССР е създал най-мощната база за обучение на жени агенти в света. Бивш кадет от училище за разузнаване казва, че в затворена институция близо до Казан са обучавани не само съблазнителки, но и млади мъже с нетрадиционна ориентация. Често агентите са вербувани сред жени с леко поведение. Разузнавателното звено, състоящо се изцяло от такива агенти, се нарича Нощни лястовици. Специално за работата на агенти от този вид, във всички големи хотели на СССР са оборудвани специални стаи, пълни с техника за подслушване и видео оборудване. Някои чужди граждани са вербувани чрез изнудване – показвани са им записи на удоволствията им с дами и след това са принудени да работят за съветското разузнаване. 

Огромният разход на усилия и пари, които разузнавателната агенция на СССР харчи за обучение на жени агенти, се оказва напълно оправдан.

 

Румяна Генадиева, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар