Зима

Зима
Пролет

22 март 2024 г.

Легендарният бомбардировач Ту-95 тероризира враговете на Русия и днес

Което му липсва от американския финес, се компенсира от убийствения му потенциал. Американците подценяват тази бойна птица на свой риск. Украинците - също



Ту-95 Bear (Мечка), символ на съветската авиационна изобретателност и свидетелство за неговото трайно наследство, представлява един от най-значимите приноси в дизайна на стратегически бомбардировачи по време на Студената война. Избирайки турбовитлови пред турбореактивни двигатели, за да постигнат безпрецедентен обхват, Съветският съюз оборудва Ту-95 със способността да поразява далечни цели, което на практика го превръща в стратегическа заплаха за САЩ. От въвеждането си в експлоатация през 1956 г. Bear се адаптира за различни роли, включително електронно наблюдение и изстрелване на ядрени крилати ракети, гарантирайки своето място в съвременната война въпреки възрастта си.

Описван от експертите като най-успешният бомбардировач, произведен от Съветския съюз, Ту-95 Bear беше траен символ на съветската изобретателност.

Конструкторите му избраха конфигурация с турбовитлов двигател вместо комплект турбореактивен двигател, тъй като не вярваха, че техните местни турбореактивни двигатели могат да доведат самолета до минимум 10 000 километра (около 6200 мили) обсег. Турбовитловите двигатели позволиха на самолета да прелита над 13 000 км. Тази способност направи системата ефективна заплаха като стратегически бомбардировач, който може да бъде използван срещу САЩ.

Влизайки в експлоатация през 1956 г., Ту-95 Bear продължава да работи в руските въздушно-космически сили и днес. През 2015 г. той участва в битки срещу "Ислямска държава" като част от руската военна експедиция в Сирия в подкрепа на президента Башар ал-Асад.

Руските военни стратези възнамеряват да запазят Ту-95 Bear в експлоатация поне до 2040 г.

Въпреки че е проектиран да бъде бомбардировач, по време на Студената война най-големият принос на Bear за Източния блок е като платформа за електронно наблюдение. Днес вариантът Ту-95К може да носи и изстрелва руската ядрена крилата ракета Х-20, като по този начин я прави много смъртоносна заплаха предвид обхвата и капацитета на полезен товар.

"Мечката" е застаряваща система, със сигурност.

Според Себастиен Роблин легендарният бомбардировач от съветската епоха не може да се мери със съвременната противовъздушна отбрана. Нито пък звярът може да устои на атака от модерни изтребители-прехващачи.

Но именно тук способността за изстрелване на крилати ракети играе толкова жизненоважна роля за Ту-95 днес. Те играт ролята на ракетни носители с голям обсег, които могат да атакуват врага от разстояние, занулявайки ефикасността на противовъздушната отбрана и заплахата от прехващачи.

Ту-95 Bear днес държи под контрол системите за противовъздушна отбрана в цяла Европа, Азия и Северна Америка. През 2014 г. бомбардировач Ту-95 се приближи на 50 мили от бреговата линия на Калифорния на 4 юли. Самолети на ВВС на САЩ извършиха професионално прихващане.

Ту-95 рутинно патрулира близо до Аляска. В Арктика Русия отдели значителни ресурси и време, за да се превърне в най-доминиращата сила в Далечния север. Разгръщането на Ту-95 срещу Аляска е неизбежен, малък страничен продукт от този нов акцент.

Днес в руските военновъздушни сили има на въоръжение около петдесет и пет Ту-95 Bears.

Bear често е сравняван с американския B-52 Stratofortress, като се има предвид неговата подобна мисия от епохата на Студената война, големия му полезен капацитет и факта, че има множество варианти, които са служили в продължение на десетилетия – и с още много предстоящи десетилетия на служба. Една област, в която Ту-95 се различава от B-52, е самоотбраната. Той има секция за опашен стрелец, точно както са имали старите бомбардировачи от Втората световна война, за да помогне на бойната птица да лети в оспорвано бойно пространство.

"Мечката" все още тероризира враговете на Русия и днес.

Спомням си историята на майора от руските ВВС Олег Сергеевич Стегачов. Той е бил водещ пилот на бомбардировач Ту-95 Bear, който според служители на украинското разузнаване е участвал пряко в нанасянето на ракетни удари по цивилни обекти в Украйна.

 

Бомбардировачът беше толкова ефективен при унищожаването на целите си, че Стегачов беше лично набелязан от украинското разузнаване за възмездие. Той беше убит във въздушната база, в която той и неговият бомбардировач Bear бяха разположени в Русия, на около 300 мили от Украйна.

Ту-95 Bear е стар, бавен, силен и тромав. Но също като някои от най-добрите руски оръжейни платформи, върши работата. Това, което му липсва от американския финес, се компенсира от убийствения потенциал. Двигателите на самолета за дълги разстояния и способността му да носи огромни количества боеприпаси го правят страхотно оръжие за руснаците, десетилетия след като бомбардировачът е бил приет на въоръжение.

Американците подценяват тази бойна птица на свой собствен риск. Също и украинците.

Брандън Дж. Уейчърт, The National Interest

За автора

Брандън Дж. Уейчърт е бивш служител на Конгреса и геополитически анализатор, сътрудник на The Washington Times, American Greatness и Asia Times. Той е автор на няколко книги на военна тематика


 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Няма коментари:

Публикуване на коментар