Зима

Зима
Пролет

25 март 2024 г.

Русия изстреля хиперзвукови ракети "Циркон" по сгради на украинското разузнаване в Киев и по ПВО Patriot

Датата на нападението не е избрана случайно - днес е Денят на СБУ в Украйна. Ракетите са преодолели 600 км за 2 минути 

 

В понеделник сутринта в Киев бяха регистрирани три мощни взрива. Украинската столица е била ударена от "ракети от Крим".

От съобщенията в украинските мрежи и медии може да се направи извод, че поражението е нанесено с хиперзвукови ракети "Циркон" (твърди се, че ракетите са преодолели 600 км за 2 минути), пише блогърът и военен анализатор Юрий Подоляка в Telegram, цитиран от "Фокус".

Според местни източници с три удара са поразени позиции на системата за противовъздушна отбрана Patriot в района на летище "Жуляни" и неидентифицирани обекти в района на централния щаб на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Според съобщения в руски медии ракетите са унищожили център за вземане на решения в Киев. В "гражданската инфраструктура", както я наричат, са се помещавали множество агенти на СБУ, които са давали заповеди за нахлуването в Белгород и вероятно са били свързани със събитията в Москва.

Телеграм каналът "Рыбар" пише, че украинските медии са потвърдили, че ракетите са били насочени към към обекти на СБУ в града. Журналистите отбелязват, че датата на нападението не е избрана случайно - днес е Денят на СБУ в Украйна и в сградите може да са се намирали високопоставени служители на тази институция.

Появи се информация, че има и жертви, но от градската администрация официално съобщават само за ранени. Моменти преди взривовете украинските ВВС предупредиха в канала си в "Телеграм", че към града лети ракета. "Експлозии в столицата. Спешно към убежищата!", написа кметът на Киев Виталий Кличко.  Той съобщи, че има повиквания към спешна помощ в няколко района на столицата - Печерск, Соломенск и Днепър.

Изказват се хипотези, че ударите са ответните удари, свързани с атентата край Москва и за които предупреди преди ден руският президент Владимир Путин. Все още няма официално потвърждение на тази информация от руското министерство на отбраната, съобщава
Glasove.com.

Pycĸaтa paĸeт "Циpĸoн" e пъpвaтa в cвeтa xипepзвyĸoвa paĸeтa c нaдвoднo бaзиpaнe, дocтигaщa cĸopocт нaд 8 Maxa и cпocoбнa дa yнищoжи ядpeн caмoлeтoнocaч. Tя e възмoжнo дa бъдe изcтpeлвaнa oт фpeгaти, ĸpaйцepи и дopи пoдвoдници, a мaĸcимaлнaтa дaлeчинa нa пoлeтa e дo 1 000 ĸилoмeтpa. Cĸopocттa нa пoлeтa e няĸoлĸo пъти пo-виcoĸa oт cĸopocттa нa звyĸa, ĸoeтo зaтpyднявa пpиxвaщaнeтo нa тeзи paĸeти oт cъщecтвyвaщитe ceгa cиcтeми зa пpoтивopaĸeтнa oтбpaнa и пpoтивoвъздyшнa oтбpaнa.

Ракета "Циркон"



Няма коментари:

Публикуване на коментар