Зима

Зима
Пролет

20 март 2024 г.

Защо руснаците го избраха отново за свой президент?

National Review: „Путин стана символ на възкресението на една обсадена, но горда и възстановяваща се сила!” 

 

RAND Corporation е една от най-влиятелните „фабрики“ за идеи и анализи на Америка. Нейни изследвания ползват и организации, като ООН, Еврокомисията, Световната банка, правителства на различни държави, крупни компании и др. Естествено, RAND не остави без внимание и президентските избори в Русия. 

В деня на старта им (те се проведоха от 15 до 17 март т.г.), на неговия сайт се появи коментар, който бе озаглавен така: „Вече знаем, кой ще бъде победителят. Какво друго ни казват руските избори?“ Авторът му – Браян  Дженкинс, припомня, че на президентските избори през 2000 г. Владимир Путин е получил 53 на сто от гласовете, а през 2004 г. – 72 на сто. Руската конституция по онова време е забранявала повече от два последователни мандата. Ето защо той отново кандидатства за президент през 2012 г., когато печели 64 на сто от гласовете. На следващите избори – през 2018 г., те се увеличават до 77 на сто.

След като привежда тези обективни факти, Браян ориентира коментара си към тотална дезинформация на читателите – масово разпространена практика днес на Запад и у нас. Според него, резултатът и от тези президентски избори няма да е по-различен от предшестващите – той е предварително известен. “Путин ще бъде преизбран не защото непременно е предпочитаният избор на гласоподавателите пред другите кандидати, а защото той демонстрира авторитета си, като елиминира всяка сериозна опозиция срещу своето ръководство, демонстрирайки, че той контролира всичко“, пише Браян. В Русия няма истински избори – има „хореографски спектакъл като смяната на караула в Лондон“, прави извод експерта на RAND. И продължава: в Русия Путин „контролира всичко“, той е уверен в победата си в Украйна, защото западните съюзници „са разделени и се карат помежду си“. Браян подчертава, че Путин заплашва Запада с ядрено оръжие. И не само това – той му обявява и  „глобална културна война“, като отхвърля напредничавите либерални и демократични ценности и ги заменя с традиционни. Очевидно авторът има предвид отказа на Путин да унищожи семейството, това, че за него има само два пола – мъжки и женски и избягва да толерира смяната на пола на деца. Друго чудовищно престъпление на „диктатора Путин“ е и забраната на пропагандата на ЛГБТ–идеологията в Русия.

Браян не е случаен човек – той е старши съветник на президента на RAND. И изразява нагласите на тази особено важна за управниците на САЩ и неговите съюзници, организация. Ражданите в RAND идеи, нейните сценарии за развитие на различни събития в САЩ и по света, консултациите на нейни експерти, са в основата на политиката на „елитите“ на власт в Америка, Великобритания, Евросъюза и прекрасната ни Татковина. Затова оценката на президентските избори в Русия на RAND формира и отношението към тях на Запад и у нас. Дискредитирането им с всички възможни средства е необходимо за да се създаде обществено мнение, което  покорно да приеме оспорването от Запада на резултатите от изборите в Русия.

CNN например, ги определи като „ненормални“. Влиятелната американска медия заяви, че „изборите в Русия не са нито свободни, нито честни и по същество са формалност за удължаване на мандата на Путин на власт, според независими органи и наблюдатели както вътре, така и извън страната.“ Естествено, кои са тези „независими органи и наблюдатели“, като истинска „безпристрастна и обективна“ западна медия,  CNN избягва да спомене.

Но сред тоновете лъжи и дезинформация, които заливат публичното пространство на Запад и у нас за Русия и конкретно за проведените там избори за президент на страната, може да се намерят и частици истина. И – колкото и да изглежда абсурдно, те се срещат и в американски медии. Естествено, може да ги открие човек, който разполага с време, за да преравя множество информационни източници и  се е научил да чете между редовете.

Bloomberg, която не може да бъде обвинена в любов към Русия, потърси и намери отговор на въпроса, защо Путин побеждава на изборите. Според американската информационна агенция в Русия рублата е стабилна, а бедността и безработицата са на рекордно ниско равнище. Заплатите на руснаците с най-ниски доходи нарастват  много по-бързо, отколкото сред всички други слоеве на населението. Средномесечната работна заплата в Русия през 2023 г. е увеличена с над 30 на сто в сравнение с 2021 г. Хората са изпълнени с оптимизъм, което установяват проучвания на общественото мнение. „Адските“ западни санкции не са могли да съсипят руската икономика – тя се развива устойчиво и при това с високи темпове. Русия  вече е в петте най-големи икономики на света по паритет на покупателна способност, като изпреварва Германия, подчертава Bloomberg.

Световно известният  Business Insider  също потърси отговор на въпроса, защо изборите ги печели отново Путин. Според медията той просто няма съперници – всички други кандидати за президент на Русия, допуснати до изборите, „са  далеч от неговото ниво на влияние“. Медията цитира данни на центъра за социологически проучвания „Левада“. Те сочат, че доверието към Путин през януари т.г. в Русия е достигнало 85 на сто. Business Insider  също е на мнение, че  магията на този изключително висок рейтинг, за който западните лидери дори не могат и да мечтаят, е скрит в икономиката. А в Русия тя процъфтява – нейният бруто вътрешен продукт е нараснал с 3,6 на сто през 2023 г.  Международният валутен фонд очаква той да се увеличи най-малко с 2,6 на сто през тази година. Безработицата е рекордно ниска,  заплатите в страната само растат. Business Insider цитира Дейвид Сакони, професор по политически науки в университета „Джордж Вашингтон“, който казва: както всички избиратели по света и  руснаците „гласуват с портфейлите в джобовете си“ – и за тях икономиката е най-важна!

Защо 71-годишният Путин ще спечели още шест години мандат и ще е руски президент до 2030 г., се запита и  Fox News и то в края на ноември м.г. „Колкото и да не е за вярване на западняците, повечето руснаци харесват своя президент“, написа тази голяма американска медия. Своят извод тя също направи въз основа на изследвания на „Левада“ – социологическият център,  който е финансиран от САЩ и затова е смятан за надежден от западните анализатори. Fox News припомня, че рейтингът на одобрение на Путин в Русия  традиционно е между 79 и 83 на сто – почти за всичките тези 24 години, откакто той е на власт (като президент или премиер). И нещо любопитно: Fox News цитира редове от разсекретени разговори между Борис Елцин (предшественика на Путин) и американския президент Бил Клинтън. В тях Елцин обяснява за какви качества е предпочел негов наследник да е Путин – защото той е „твърд“ човек, който „има вътрешно ядро“ и „енергия и мозък, за да успее“.

Fox News нито за миг не се съмнява в това, че Путин непременно ще спечели предстоящите президентски избори. В края на ноември 2023 г. американската медия е наясно и каква ще е реакцията на САЩ и сляпо следващите ги техни васали:  „Вашингтонските политици ще бъдат възмутени, обвинявайки Путин и кремълския му отряд в манипулиране на изборите и потискане на руския народ. Междувременно някои американци ще продължат да се чудят до ноември 2024 г. дали ще трябва да издържат още един четиригодишен мандат на президента Байдън. И дали оперативните служители на административния щат Вашингтон планират повторение на подривната дейност на демокрацията от 2016 г.“, написа  Fox News.

Но най-точен отговор на въпроса, защо Путин е новият стар президент на Русия, даде американската медия National Review: „Путин стана символ на възкресението на една обсадена, но горда и възстановяваща се сила!”

Ето затова Путин отново ще е президент на Русия.

За ужас на русофобите по света и у нас.

 

 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар