Зима

Зима
Пролет

28 март 2024 г.

Кремъл предупреди собственика на "Телеграм" да бъде по-внимателен

"Ще очакваме по-засилено внимание от Павел Дуров, защото този уникален и феноменален ресурс, все повече се превръща в инструмент в ръцете на терористите." 

 

Кремъл предупреди собственика на "Телеграм" Павел Дуров да бъде по-внимателен, след като се появи информация, че приложението е използвано, за да помогне при вербуването на въоръжените мъже, които извършиха нападението в концертна зала близо до Москва, предаде Ройтерс.

"Телеграм", чиято централа в момента е в Дубай, е създаден от Дуров, който напусна Русия през 2014 година. 39-годишният мъж е роден в Русия, но живее в Дубай и има двойно гражданство от Франция и Обединените арабски емирства, сочат данни на "Телеграм".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред руския новинарски сайт "Лайф", че Москва няма планове да блокира приложението, но Дуров трябва да бъде по-внимателен.

"Ще очакваме по-засилено внимание от Павел Дуров, защото този уникален и феноменален ресурс от технологична гледна точка, който всъщност се разрасна пред очите ни, все повече се превръща в инструмент в ръцете на терористите, използван за терористични цели", заяви Песков.

Държавната информационна агенция РИА Новости съобщи, че нападателите са били вербувани през радикален канал в "Телеграм", който принадлежи на групировката "Ислямска държава - Хорасан", отбелязва БТА.

Състоянието на Дуров е оценено от "Форбс" на 15,5 милиарда долара.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар