Зима

Зима
Пролет

27 март 2024 г.

Престъпен интерес на ЕС

Европа е на съдбоносен кръст. Населението й не иска конфликти, камо ли и войни. То може да разчита на успех не само с протести, но и с бюлетините - като гласува срещу войнолюбива върхушка - ЕНП, АЛДЕ и някои други 

 

Нищо чудно датата 26 март 2024 г. да влезе в аналите на европейската история, защото на нея падна уж цивилизованата и геополитически непорочна маска на ЕС, за да се озъби хищническата му природа.

На тази дата първият дипломат на ЕС Жозеп Борел за пръв обяви, че ЕС подкрепя войната в Украйна не "защото обичаме украинския народ", а защото "това е в наш собствен интерес, а също и в интерес на САЩ като глобален играч".  

Няколко неща могат да се кажат за това наистина "знаково" откровение. Първо, лъсна истината, че ЕС е двуликият Янус. Това пролича още от признанието на Меркел и Оланд, че са използвали преговорите по Минските споразумения не за мирно, а за военно решение на етническия по същество конфликт в Украйна. Еврофилите не искаха да повярват, но ето, че сега подлата и егоистична природа на ЕС не просто лъсна, а блесна с пълна сила. Лъсна обаче и престъпната същност на ЕС. Да оставим настрана, че всички възхвали за украинския народ се оказаха въдицата, на която е било планирано той да клъвне. Но според западни оценки загиналите украински войници надхвърлят 1 млн., така че всички те са жертва на "нашия собствен интерес". И престъпен интерес, бих добавил. Защото за ЕС войната в Украйна не е битка на живот и смърт, докато за проруското население там е въпрос точно на това или на етническото му оцеляване.

Второ, с признанието Борел на практика каза, че ЕС е патерица на американския хегемонизъм. Всъщност Борел окончателно тегли кръст на Европа като самостоятелен геополитически център, който бе задействал собствен диалогичен подход за разрешаване на спорове и конфликти. И заради тази геополитическа непорочност бе харесван в света. Сега обаче той призна, че е готов да бъде марионетка на Америка като "надежден партньор" за кръвопролития, разруха и хаос по света.

Трето, от думите на Борел става ясно, че от миролюбец ЕС се е превърнал във войнолюбец. Фразата му "Не може да позволим на Русия да спечели тази война" е изказана в момент, когато войнолюбците в ЕС все повече изразяват готовност да влязат в Украйна, защото "в противен случай интересите на САЩ и Европа ще бъдат силно накърнени". Това е лъжа, защото при руска победа във войната Запада няма за загуби нито територии, нито богатства, нито хора, нито капитали. Докато за Русия войната е праведна, защото иначе я заплашва разчленяване и ограбване на богатствата й за най-малко 13 трилиона долара, както твърди бившият съветник на Пентагона полк. Дъглас Макгрегър. И обедняване като при Елцин. Съответно интересите на Запада няма да бъдат накърнени, ако това се случи. И така, изказаната в такъв момент фраза звучи като наистина призив за война. Ето как от войнолюбец ЕС се превръща и в подпалвач на война. На трета световна, която неизбежно ще прерасте и в ядрена.

Ясно е, че Европа е на съдбоносен кръст. Допитванията показват, че населението й не иска конфликти, камо ли и войни. То обаче може да разчита на успех не само с протести, но и с бюлетините - като гласува срещу войнолюбива върхушка, най-вече в лицето на ЕНП, АЛДЕ и някои други. И за онези в Европа, които искат мир и справедливост в Украйна.

Ние пък в България имаме шанс да спрем войнолюбците като на очертаващите се извънредни избори гласуваме срещу ГЕРБ, ПП-ДБ или ДПС.

 
Юри Михалков, "Дума"

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар