Зима

Зима
Пролет

28 март 2024 г.

Владимир Путин: Русия не разработва никакви планове срещу страни от НАТО

"Но ако Западът достави изтребители Ф-16 на Украйна ще ги унищожим точно както сега унищожаваме танкове, бронирани превозни средства и друга техника." 

 

"Русия не разработва никакви планове срещу която и да е страна от НАТО и няма да атакува Полша, балтийските републики или Чешката република."

Това каза президентът Владимир Путин късно снощи в изявление пред пилоти от руските военновъздушни сили.

Той заяви, че воденият от САЩ военен съюз се е разширил на изток към Русия след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., но Москва не планира да атакува държава от НАТО.

„Идеята, че ще нападнем някоя друга страна – Полша, балтийските държави, чехите също са изплашени – са пълни безсмислици. Това са просто глупости
. Но ако Западът достави изтребители Ф-16 на Украйна, то те ще бъдат сваляни от руските сили", добави руският президент.

Кремъл, който обвинява САЩ, че се борят срещу Русия, като подкрепят Украйна с пари, оръжие и разузнавателни дейности, каза, че отношенията с Вашингтон вероятно никога не са били по-лоши.

Запитан за изтребителите Ф-16, които Западът обеща да изпрати на Киев, Путин каза, че тези самолети няма да променят ситуацията в Украйна.

„Ако те доставят Ф-16 и говорят за това, и очевидно обучават пилоти, това няма да промени ситуация на бойното поле“, подчерта руският лидер.

„Ние ще унищожим самолетите точно както сега унищожаваме танкове, бронирани превозни средства и друга техника, включително многобройни ракетни установки", допълни той.

Путин каза, че Ф-16 могат да носят и ядрено оръжие.

„Разбира се, ако ще се използват от летища в трети страни, те стават за нас легитимни цели, където и да са локализирани“, каза Путин.

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар