Лято

Лято
Лято

8 април 2024 г.

Мария Ноелия Араус: Никарагуа не е диктатура и Даниел Ортега не е диктатор

"Ние сме независим народ, който защитава любимата си родина, националисти сме, социалисти сме, антиимпериалисти. Мирът е нашата гордост, защитаваме нашата революция, нашия проект, който признава човешките права." 

 

"Води се негативна кампания срещу страната ми, защото не се подчиняваме на САЩ", казва известната телевизионна журналистка от "Канал 4".

- Целият Западен свят нарича президентът на Никарагуа  Даниел Ортега "диктатор". Като човек, който живее в страната, какво мислите?

- Обожавам страната си! Мога да излизам спокойно навън и да се чувствам в безопасност, както и семейството ми, във всички градове. Ако се разболея - отивам в болницата, където ме лекуват безплатно. Двете ми деца ходят в държавно училище, където получават безплатно образование. Много от пътищата ни са в добро състояние, водата е питейна, получаваме субсидия за ток.

Имам щастието да живея в собствена къща, за която плащам месечна вноска и имам карта за градския транспорт. Имам работа, децата ми ходят на различни извънкласни занимания: плуване, рисуване, народни танци, скоро ще започнат да ходят на бойни изкуства и английски - с други думи - сбъдваме мечтите си. Приятелките ми, колегите и съседите се борят за осъществяването на проектите си, работейки, развивайки идеите си спокойно. Сами избираме кой да управлява града ни.

В Никарагуа правата ми са защитени и уважавани. Сандинистката революция (тя завършва през 1979 г. със свалянето от власт на диктаторското управление на клана Сомоса и започва редица аграрни реформи в Никарагуа - б. ред.) на този нов етап ми гарантира правата. Никарагуа не е диктатура, нито ни управлява диктатор. Живея тук и знам какво се случва в страната ми.

- Какъв е животът при настоящето правителство?

- Всеки ден хората отиват на работа - да продават плодове или дрехи на пазара, други работят в офиси, а земеделците - на полето. Учениците ходят на училище. Предприемачите се занимават с проектите си. Никой не ни ограничава да стоим на едно място. Спокойно пътуваме из страната. Имаме достатъчно свободно време за семействата си - обикновено се разхождаме в парка, играем бейзбол, печем се на плажа, ходим на служба в някоя черква. Събираме се с приятели и се наслаждаваме на местната вкусна храна.

- От къде идва желанието на САЩ да се намесват във вътрешната политика на държавата ви?

- Ние сме независим народ, който защитава любимата си родина, националисти сме, социалисти сме, антиимпериалисти, със своите предизвикателства и възможности, природни и човешки богатства. Населението ни е малко (почти 7 милиона, б.ред.), територията ни не е голяма, но въпреки всички природни бедствия - урагани, земетресения, суша или наложени ни войни, ние продължаваме да се държим и да оцеляваме. Не минава и ден без да се борим за мечтите си, вървим свободни по улиците, ние сме господари в страната си, сами решаваме проблемите си и винаги сме готови да защитим родината си от национални и чужди агенти, които искат да развалят постигнатото. Тази наша решителност е причина империята на север от нас да се притеснява. Иска да наложи мръсните си интереси, да ни смачка, да ни задуши, но ние не се страхуваме. Винаги ще защитаваме Никарагуа!

- Миналата година Мис Вселена стана представителката на Никарагуа. Това политически ход ли е?

- Мис Вселена 2024 Шейнис Паласиос е много красива и умна госпожица. С нейната победа спечели Никарагуа - цялата държава ликува. Този конкурс за красота е част от международна организация, която "поддържа, търгува и нарежда по важност дейностите и нуждите на трите победителки". Всичко това служи на чуждестранни интереси. Няколко човека се опитаха да политизират случая с Паласиос, но тя реши да стои встрани.

- Какво искате хората на другия край на света да знаят за родината ви? Нещо, което не може да бъде прочетено в Интернет, например?

- Ние, народът на Никарагуа, обичаме мира. Растем в семейства, които работят мирно,  винаги ще защитаваме мира като едно от най-големите ни богатства. Всички - мъже и жени - сме трудолюбиви, мистични, благородни, смели, революционери, солидарни, всеки ден пишем историята на страната си. Имаме няколко района, смесица на култури, плодородна земя, историческо наследство. Решени сме да просперираме, да напредваме. Разчитаме на туризма - по време на КОВИД-пандемията не бяхме затворили границите си.

Мирът е нашата гордост, защитаваме нашата революция, нашия проект, който признава човешките права.Интервю на Таня Глухчева, "Дума"

Няма коментари:

Публикуване на коментар