Зима

Зима
Пролет

25 април 2024 г.

Хуманност, Щастие, Свобода* по български

Пътуването до Одрин за мнозина българи ще си остане един изживян миг щастие, един миг свобода. В света на изчезваща човечност... 

 

Има нещо иронично и дълбоко драматично във факта, че днешните българи, жители на богатия Европейски съюз от вече 17 години, ходят на евтин пазар в комшийския Одрин.

Няма значение за какво - зеленчуци, плодове, чаршафи, обувки, десерти, якета – всеки ден стотици нашенци загърбват европейските ни супермаркети, магазини, бутици, и се изсипват при комшиите, да им пълнят кесиите за стоки със съмнително качество, но за сметка на това пък на достъпни цени.

За да разберем иронията, се налага кратка историческа справка. Одрин или Адрианопол в античността е сътворен от един от най-образованите римски императори Адриан. Освен че бил образован, той бил известен като естет, литератор, пътешественик, войн, архитект, любител на гръцката култура и език, блестящ администратор, законотворец. Въобще император – мечта.

По негово време Римската империя преживява 21 години в мир и благоденствие.

Адриан опрощава всички данъчни задължения спрямо фиска, изгражда ефективна държавна администрация, която контролира лично, пътувайки из римските провинции, за да се осведомява за положението там. Строи, ремонтира и подобрява пътищата и съобщенията, реформирана е и дейността на държавната поща.

През 128 г. под негово ръководство е съставен т.нар. “Вечен едикт” (edictum perpetuum) – подробна инструкция за водене на съдебни дела.

А във военното дело – основно занимание на всички римски владетели – Адриан слага край на завоевателната политика на империята и урежда външните конфликти с преговори.

Адриан е строител. Той преустроява Пантеона в Рим, най-запазената сграда от времето на Римската империя, създаден по времето на Марк Агрипа и Октавиан Август. Построява Храмът на Траян в Рим и Храмът на Зевс Олимпийски в Атина. И разбира се, Адрианопол – един от десетките градове, издигнати от този император.

Отправяйки се към някогашния Адрианопол за днешна евтиния, българите едва ли знаят какво е изписал император Адриан на сечените от него монети: Humanitas, Felicitas, Libertas*.

Хуманност, Щастие, Свобода – това пише на монетите му.

Една сестерция от епохата на Адриан през 2008 г. бе определена от швейцарското дружество Нумизматика Женевенсис (NGSA) за “най-скъпата монета в историята на античната нумизматика”, оценена на 2 милиона швейцарски франка (1,3 милиона евро). Най-хубавата римска монета, изсичана някога, обявиха тогава от дружеството.

И така, нека в пътуването си от Адрианопол – Одрин – Женева да се върнем у нас, за да разберем защо медът на Одрин е по-сладък. По данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за едно семейство с едно дете са необходими поне 2612 лева на месец – за изхранване, битови сметки, дрехи, културни развлечения, книги, пътувания в страната и евентуално в чужбина. Статистиката на института сочи, че за 20 жизненоважни стоки въпросното семейство плаща по 113 лева, докато в Испания същите тези 20 стоки с една минимална работна заплата могат да бъдат закупени 26 пъти, в Румъния 15 пъти. В България с една минимална заплата тези стоки могат да се закупят само 8,2 пъти.

Какво е положението по върховете на държавата?

От февруари основната заплата на депутатите стана 7 032 лева, като т.нар. народни представители взимат по три средни заплати в обществения сектор през последния месец от всяко тримесечие. Освен това взимат и допълнителни суми за участие в парламентарни комисии, както и пари за сътрудници. А председателите на комисии и на парламентарни групи взимат по 9 493 лева на месец. С парите за сътрудници и комисии се получават суми от размера на 12 700 до 14 000 лева. А председателят на НС и министър-председателят получават по 10 900 лева, министрите - по 9 141 лева, а президентът – 14 000 лева.

Толкоз. Humanitas, Felicitas, Libertas.

В мислите на българските политици
такъв девиз се мярка само по предизборно време.

Напоследък това дори се случва рядко – вместо идеи за хуманност, щастие, свобода, политиците ни предизборно говорят за евроатлантически ценности. И за военната помощ за Украйна. Най-вече за съдебна реформа, изразяваща се в крайна сметка в кадрови смени...

Със сигурност онова българско тричленно семейство, на което му са необходими 2 612 лева, за да посрещне месеца, ще са му по-интересни други размисли и предложения на политическия ни елит, например как да се доближат до финансовия статус на испанските и румънските си аналози...

Ще се вълнува много повече от идеите за почтени градежи на пътища, магистрали, градове, култура, ще приветства изграждането на ефективна администрация, ще се осланя на политическата мъдрост в последователния стремеж към мир и благоденствие…

Но докато това се случи, пътуването до Одрин за мнозина българи ще си остане един изживян миг щастие, един миг свобода. В света на изчезваща човечност...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар