Зима

Зима
Пролет

8 април 2024 г.

Цената на достойнството

Не, вие не осъзнавате това, което се случва дългосрочно в тази територия. Ако го осъзнавахте, нямаше да говорите за икономически растеж, за демокрация и за кокошкарски истории, макар и за милиони 

 

Въпреки, че съм напълно наясно за мотивацията на различни публични фигури, от социолози и политолози до действащи политици по високите нива на властта, ме хваща яд.

Хваща ме яд, както и гняв и изумление как може заради няколко пробити сребърника да говорят пълни неистини и да убеждават обществото, че все пак държавата се развивала.

Няма как всички да се изнесете един ден и всички да изнесете децата си, някои ще останете и ще живеете в резултатите на това, което в момента наричате развитие на държавата.

Някои ще останем съвсем съзнателно и създаваме семейства и деца тук, и ще износим кръста, но сметка трябва да бъде потърсена и платена.

Отговорност има и бизнеса, който финансира и подкрепя тези политически и обществени фигури, които закопават държавата. Но съвсем скоро и самия бизнес ще започне да усеща на практика това, което политическия антиелит е създал. А съм сигурен, че дори вече го усеща на ниво кадри. 

Когато правите подбор на кандидатите за работа сблъсквате ли се с автобиографии на хора, чиито профилни снимки са пред дискотека? Автобиографии, които нямат точки, запетаи, няма граматика, няма ред? Аз знам отговора, защото го виждам - както лично, така и косвено. 

Но ударът няма да бъде само върху бизнеса, който ще трябва да търси най-добрия кандидат от най-лошите.

Това отглеждате, това поощрявате.

Отговорността е обща, на всички нас - на родителите, на институциите, които вече са едни кухи структури, които запълват липсите на качество с обучения, семинарчета и т.н. - да върви потока, на политиците, до голяма степен в медиите, които поощряват напълно безкритично, но добре платено, тези процеси.

Задайте си въпросите - какви хора ще ви оперират след 5 до 10 години? Какви педиатри ще лекуват децата ви? 

А задавате ли си въпроса, че ако се случи истинска военна ситуация, дори без обявена война, няма дори едно хале или хангар, които да издържат бомбен удар и след това да продължат да работят? Няма да има кой да ги възстанови.

Не, вие не осъзнавате това, което се случва дългосрочно в тази територия. Ако го осъзнавахте, нямаше да говорите за икономически растеж, за демокрация и за кокошкарски истории, макар и за милиони. 

Няма как всички да се изнесете.

Отговорността е обща, цената също ще е обща.

Отворете си очите, ако можете и ви позволяват.


Станислав Бачев

Няма коментари:

Публикуване на коментар