Лято

Лято
Лято

9 юни 2024 г.

Георги Киряков: Ако ИТН откажат коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС - нови предсрочни избори

"Неизказано остана от партиите за още едни избори през есента, които ще отворят политическото поле за радикализиран вот." 

 

"Ако ИТН откажат коалиция с ГЕРБ-СДС и ДПС, ако те нямат 121 гласа, хипотезата е нови предсрочни избори, защото няма да има парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство."

Прогнозата направи пред БНР политологът Георги Киряков и изтъкна, че със сигурност управлението ще бъде коалиционно.

"Ключовият въпрос е кои партии ще преговарят за правителство", категорично подчерта той.

Според Киряков вероятността за коалиционни преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е много малка.

"Това означава, че ГЕРБ ще трябва да търсят подкрепа от ДПС и евентуално от трета политическа сила, ако не успеят да съберат 121 гласа. Най-вероятната опция е ИТН."

Политологът коментира, че за резултатът на ПП-ДБ причината е "лоша политическа кампания и недобра комуникация на политиците с избирателите, дори и собствените им".

По думите на Георги Киряков от реакциите на партиите след първите резултати от вота може да се направи извод, че те не са доволни от изборните резултати.

"Сривът на ПП-ДБ не е според желанието на ГЕРБ-СДС. Резултатът на ГЕРБ не е според тяхното желание да имат значима преднина пред ПП-ДБ. Ще трябва да се влиза в преговори за съставяне на коалиционно правителство и ГЕРБ ще трябва да ги води, като не е ясно с кого ще ги води. Неизказано остана от партиите за още едни избори през есента, които ще отворят политическото поле за радикализиран вот."

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар