Лято

Лято
Лято

7 юли 2024 г.

Мика Зайкова: За да растат доходите, трябва да има силна икономика

"При нас техниката и технологиите са на нивото на средата на ХХ век. За да станат на нивото на ХХІ са необходими инвестиции. Но как да дойдат, като сме непрекъснато в криза?" 

 

"Под прага на бедност живеят 324 000 пенсионери."

Това каза финансистът Мика Зайкова в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

От 1 юли пенсиите са увеличени с 11% и минималната е 580 лева, а средната - 920 лева. Прагът на бедност е 526 лева. Пак от 1 юли водата се увеличи с 22%, а токът - от 1,8 до 3,10%. По данни на КНСБ издръжката на един човек е 1500 лева. 

"И като имате предвид, че само 18% от пенсионерите взимат над 1000 лева пенсия, представете си как тези хора живеят, как си плащат сметките. Средната работна заплата в София е 2300 лева, но в Благоевград е 1370 лева, във Видин - 1500 лева. А има места, където нещата са направо на ниво минимална работна заплата, която е 933 лева и е брутна", посочи Зайкова.

Тя обясни данните на Световната банка, че България вече се нарежда сред богатите държави в света. 

"Световната банка взима брутния национален доход, в който вкарва и парите, които нашите изселници пращат на роднините си тук, без да се интересува от покупателната способност на тези пари. Докато румънците могат да напълнят малката потребителска кошница 10 до 12 пъти с минималната си работна заплата, германците - 33 пъти, а ние - само 8,2 пъти", обясни финансистът.

"За да растат доходите, трябва да има силна икономика, която да произвежда стоки и услуги с висока добавена стойност, които да се продават", подчерта Зайкова. 

"У нас индустрията е в упадък, земеделието е в кошмарно състояние. Да не говори за здравеопазване и образование. При нас техниката и технологиите са на нивото на средата на ХХ век. За да станат на нивото на ХХІ са необходими инвестиции. Но как да дойдат инвеститорите, като сме непрекъснато в криза? Инвеститорът иска стабилна данъчна система, предвидимост, добра съдебна система и малко сива икономика и малко корупция. А при нас всичко това е по много", коментира Зайкова.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар