Есен

Есен
Есен

8 юли 2024 г.

Льо Пен и Салвини влизат в новия крайнодесен алианс на Орбан в ЕП

Обединява ги битката срещу нелегалната миграция, както и целта им да се прехвърлят повече правомощия от Брюксел на страните членки на ЕС 

 

Партиите на Марин Льо Пен “Национален сбор” и на Матео Салвини “Лига” се включват в разрастващия се нов алианс в Европейския парламент (ЕП) “Патриоти за Европа”, създаден от унгарския премиер Виктор Орбан, съобщи говорителят на унгарското правителство на 8 юли. 

Така новата група става третата по големина в Европейското народно събрание с амбиции да атакува, на първо време, вторите в класацията след приключилите на 9 юни избори за нов набор от законодатели на Европейския съюз – “Социалисти и демократи”.

За да бъде призната като нова самостоятелна политическа група, са необходими 23 парламентаристи, представляващи поне една четвърт от страните членки на ЕС, с други думи – от седем държави. “Патриоти за Европа” ще имат 84 законодатели от 12 националности, изпреварвайки групата на “Европейските консерватори и реформисти” на Джорджа Мелони. Председателството ще е на Франция, която изпраща най-много членове – 30, в ЕП, въпреки неуспеха на втория кръг от изборите за долната камара на френското Народно събрание на 7 юли.

В “Патриоти за Европа” влизат австрийската “Партия на свободата”, унгарската ФИДЕС, чешката партия на Андрей Бабиш “Действие на недоволните граждани” (ANO), нидерландската “Партия на свободата”, белгийската “Фламандски интерес”, датската “Народна партия”, испанската партия “Вокс” и португалската “Шега”. 

Обединява ги битката срещу нелегалната миграция, както и целта им да се прехвърлят повече правомощия от Брюксел на страните членки на ЕС, съобщава Banker.bg.

Блокът на Мелони бе изместен от третата позиция след като испанската “Вокс” го напусна през миналата седмица и премина към “Патриоти за Европа”. “Алтернатива за Германия” обаче няма да влиза в новия алианс.

Целта на политическата сила на Орбан е да засили присъствието си на европейската сцена след като опозиционната унгарска партия ТИСА се присъедини през юни към Европейската народна партия. 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар