Зима

Зима
Пролет

20 януари 2015 г.

1.4 млрд. лв. директни плащания ще получат земеделците през 2015

Директните плащания тази година ще бъдат разпределени в 6 схеми

1.4 млрд. лева е бюджетът на директните плащания за земеделци за 2015 г., съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на пресконференция, на която представи започващата на 1 март т.г. кампания за преките субсидии. 

Новото тази година е, че евросубсидии ще получават фермери, които имат минимум 0.5 хектара земя, както и правно основание за ползването й. Срокът за сключване на споразумения между фермерите, които обосновават правно ползването на земята, ще бъде удължен до 15 февруари т.г. Въведено е и изискване за активен фермер - само такъв, поне 1/3 от доходи на който са от агродейност, ще може да получи преки помощи. 

Директните плащания тази година ще бъдат разпределени в 6 схеми. Основана си остава схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и бюджетът й е 597 млн.лв. Освен по нея земеделските стопани ще могат да получават и директни зелени плащания с общ бюджет 464 млн.лв. За целта трябва да отговарят на три условия - да разнообразяват културите, които отглеждат, да поддържат поне 5% екологично насочени площи и да запазват постоянно затревените си площи в добро екосъстояние, без да ги обработват. По схемата за преразпределителното плащане, която е за 109 млн.лв., земеделците ще могат да получават по-висока субсидия за първите 300 декара. 

За младите стопаните са предвидени 7 млн.лв., като те ще могат да получат добавка от 25% към плащането си по СЕПП, ако са до 40 годишни. В схемата за дребните стопани пък ще може да се влиза само през 2015 г., а парите по нея ще се получават до 2020 г. - от 500 до 1250 евро на фермер. Важното в случая е, че ако даден стопанин кандидатства по нея, няма да може да кандидатства по други схеми. 

Схемата за обвързана директна подкрепа е другата новост при директните плащания за 2015 г., по която приоритетно ще се подпомагат секторите животновъдство и плодове и зеленчуци. За тях са планирани 232 млн.лв., от които 31 млн.лв. ще бъдат за протеинови култури - фасул, леща, нахут, соя, бакла и др. За животновъдите са предвидени 122 млн.лв., които ще се разпределят за млечно и месодайно говедовъдство, овцевъдство, козевъдство и биволовъдство. Обхванати са стопанствата с млечни и месодайни крави, биволи, овце-майки и кози-майки от цялата страна, за разлика от предходните години, когато специфично подпомагане получаваха само определени райони. 

За подпомагане на производителите на плодове и зеленчуци ще отидат 79 млн.лв., като тук е разширен обхватът на субсидираните култури - включени са картофи, дини, пъпеши, моркови, сливи, вишни, десертно грозде и др. 

Схемата за преходна национална помощ замества националните доплащания и по нея ще бъдат подпомогнати говеда, овце-майки и кози-майки и сектор тютюн.

ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар