Зима

Зима
Пролет

15 януари 2015 г.

350 милиона от втората ни пенсия отиват за тлъсти заплати, бонуси и вътрешни хора

Шефове на банки, пенсионни фондове и други институции, които управляват публични средства, слагат в джоба си по 200 000 на месец

Причината, която накара правителството да вземе решение, с което да се даде възможност на хората да прехвърлят парите си в НОИ, са неописуемите разходи за издръжка и бонуси на администрацията на частните пенсионни фондове. До дни ще стане ясно кой забогатява от спестяванията на хората, но вече се знае, че. 200 000 лева слагат месечно в джоба си началници на институции, които боравят с публични средства като шефове на банки и частни пенсионни фондове. 


Разкритията станали ясни около скандала с прехвърлянето на средствата от частните пенсионни фондове към НОИ, взривил обществеността в края на миналата година.

Вместо да съхраняват и умножават парите ни, те ги изяждат - реалната доходност на фондовете е отрицателна, заяви наскоро Борислав Цеков от Гражданско движение "Модерна България". Въпреки този факт печалбите са тлъсти - 5% от нашите пари отиват за "такса управление". 35% от средствата в един от тези пенсионни фондове се изразходват за издръжка на администрацията му и за заплати. А 13% от парите в същия фонд, които са заделени от хората за допълнителна пенсия, са раздадени като бонуси. Данните са за 2013 г. Парите на гражданите, които са раздавани на вътрешни хора през 2014 г., тепърва ще станат ясни.

Това са гигантски суми - грубо около 350 милиона годишно. Сред лобистите на частните пенсионни фондове преобладават експерти и политици, техни консултанти, служители или пиари, други ползват пари от тях за свой бизнес, трети са от инвестиционни посредници, които работят с тези фондове.

Парламентът подготвя промяна на закона за лицата, които ще бъдат длъжни да обявяват публично доходите и имотното си състояние, като включат в списъка и шефовете на банки, пенсионни фондове и други институции, които управляват публични средства. Имената на собствениците на тези фондове ще станат ясни именно около въвеждането на новите правила, както и по време на обсъждането на новите възможности за прехвърляне на частните пенсионни фондове в НОИ и обратно, които управляващите се канят да въведат.


faktor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар