Зима

Зима
Пролет

28 януари 2015 г.

Татусът : всичко в името на модата

Българите сме като малки, объркани деца, които не знаят какво точно искат, не знаят защо го искат, но... го искат.

Нали знаете как малчуганите винаги искат ''като на другарчето'' - дали ще е играчка, дреха или таблет. Това явление продължава и в подрастваща, тийнейджърка възраст и се нарича ''мода''.

За една малка част от ''модата'' в България ще ви говоря днес, тази на татусите. Казват, че татуировките са начин за самоизразяване. И сигурно е така, но в България да имаш татус обикновено е просто модерно и вървежно.

Седя и гледам как са се нашарили разни хора, предимно млади момичета и момчета, и се чудя - наред ли са...

Нищо против татуировките, дори напротив. Но ми се струва, че, за да се бележиш с нещо за цял живот, трябва преди това да го обмислиш.

Не става въпрос за хубаво и грозно, а за пагубната еднотипност, която е заляла едно цяло младо поколение. Поколение, което се татуира от РАННА ДЕТСКА ВЪЗРАСТ, за да бъде в час с модата. Въпросните смятат, че татуировката ги прави по-готини, по-вървежни /да, това е думата/ и по-секси дори. Същите ходят с готови, еднотипни шаблони при татуистите и казват : ''Искам като този на Николета Лозанова'' или ''Искам като на Куката''. Щото те са модерни, те са известни, те са идоли, а българинът иска и той да се почувства ''готин'' и да събира погледите.

И така, след като се нагледах на еднообразието от татуси сред младите хора, само ще ви загатна за най-разпространените татуировки при момичета и момчета. Изводите си правете сами.

Най-популярните татуси сред момичета (възраст 15-25)

1. Only God can judge me - или иначе казано '' Само Господ може да ме съди''. Това е може би най-популярната татуировка на Николета Лозанова, която може и да е била оригинална, когато тя си я направила, но някак си загуби чара си, след като може да я намерите върху всяка трета непълнолетна девойка - обикновено е изографисана над лявата гърда или на вътрешната страна на ръката. Та, да си знаете, тези момичета, с този татус, не можете да ги пипнете, защото те твърдо следват максимата, че каквото и да правят само Господ може да ги порицае.

2. Follow me (последвай ме) - Този надпис тепърва ще виждате по телата на младите момичета. Най-честото място, на което девойките си го татуират е на кръста, точно над задните части. В този ред на мисли се появява и въпросът - кой  и къде трябва да ги последва (погледнато отзад)...

3. Пеперудки, лястовици и други пернати и летящи създания - момчетата ги намирали за секси... И как иначе, когато най-често са нарисувани по корема или под пъпа на момичетата... Какво символизират? Ако изходим от далечния чалга хит на Кати ''Волна пеперуда''-  свободата. Но коя свобода, само ще припомня част от текста '' Аз съм волна пеперуда и летя от цвят на цвят ... ще оставя да ме хванеш и с теб ще съгреша, но помни, че ще остана с пеперудена душа''. Та, този цитат изчерпва напълно значението на всички летящи животинки, които може да видите по коремчетата на момичетата.

4. Цветя и бодли -  ретро, но още на мода. Всякакви храсти, от които изникват цветя, рози и бодли са сред модерните татуси, които момичетата си правят. Значение - няма, просто били красиви. Правят си ги по гърба и корема, а понякога растенията продължават дори до бедрата.

5. Панделки на задната част на бедрата. Не знам откъде тръгна тази мода, предполагам, че някоя порно звезда някъде по света си е направила панделки на краката и това се превърна в страшна мода, особено сред българките. Какви са тия панделки, каква им е идеята, какво значат, защо на краката, под задника ...все едни въпроси, на които предпочитам да не търся отговора, че заключенията ще са доста груби за носителките на панделките.

При момчетата нещата са една идея по-разнообразни, но като цяло отново се свеждат до няколко ''модерни'' течения в татусите, а именно:

1. Псевдо-патриотични надписи и картинки. Казвам ''псевдо'', защото е леко извратено да си татуираш лика на Васил Левски на ръката или на гърдите. Не съм сигурна, че размазаният образ на Апостола е символ на родолюбие. Надписите '' България над всичко'' или '' Bulgaria'' на латиница някак си не седят сериозно върху тялото на някоя нацепена батка.

2. Дева Мария се превърна в комерсиален образ, след като доста мъже решиха тя да грее от ръцете им.

3. Ангелски криле. Рисуват си ги на гърба или около пъпа. Символизират ... ако се замислим може би доброто под  някаква форма, но всъщност са просто част от модата сред мъжките татуси.

4. Черепи. Е, тук нямам обяснение... може би изглежда мъжествено да си нашарят телата в черепи и сатинински знаци, но значението на тези символи ми бяга, важното е, че създават самочувствие на притежателите им.

В общи линии ви спестих йероглифите, идиотските татуси тип '' К*рви, яжте, пийте, Огито черпи'' няма да ги коментирам, както и емблемите на футболни отбори и ликовете, и имената на фолк изпълнители. Приемаме, че са частни случаи и хората така са решили да се ...самоизразят. Няма лошо - демокрация е, всеки може да прави, каквото пожелае с тялото си.

Но цялото това еднообразие, което властва над младите хора, вследствие на ''модата'' ме побърква. Нямат идентичност, ходят еднакви, сякаш са ги жигосали в склад за месо. Същите съвсем не изразяват себе си чрез татусите си или стила си на обличане, те изразяват някой друг, на когото искат да приличат. Защото така е модерно и вървежно. Само че - стилът се променя, а татуировките остават. След години същите млади хора ще обясняват на внуците си защо на отпуснатите им тела има пеперудки, панделки и черепи.

Дали и тогава модата ще е толкова важна...

 
Адриана Аврамова,  Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар