Зима

Зима
Пролет

20 януари 2015 г.

Поне в това ни бива

Не можем да очакваме, че България ще се превърне в нормална европейска страна като онези, прехвалените, на Запад, само с махването на магическата пръчица. Нужни са и усилия от наша страна...

 Може страната ни почти винаги да е първа в негативните световни класации, но поне в едно нещо можем да се похвалим, че сме наистина добри – в измамите. Всеки ден по медиите се съобщава за поредния случай на ужилен, но явно винаги има лапнишарани, които да се хващат на въдицата на хитрите мошеници.

 Както мъдро го е казал народът ни: „Докато има балъци, ще има и тарикати”.

В началото на тази седмица лъсна поредната схема на изкусните измамници. Жители на бургаския жк „Изгрев” били посетени от непозната жена, която им поискала пари за консултации относно предстоящата мащабна програма за саниране на панелните блокове. Слава Богу, нарочените жертви се усъмнили и решили да проверят в общината наистина ли дължат някакви пари. Оттам, разбира се, им отговорили, че такова нещо няма и консултациите са напълно безплатни.

В Бургас измамата не е успяла, но със сигурност някой тарикат ще се реши да я пробва на друго място в страната, а кандидати за ошушкване – бол. Справка – всеки ден средствата за масова информация бълват за баби и дядовци, олекнали с хилядарки след успешна телефонна измама. От полицията пък вече на няколко пъти правят мащабни разяснителни програми, за да намалеят случаите на излъгани старци. Както се вижда, ефектът е нулев, затова вече дори не мога да ги съжалявам. Виновни са си само и единствено те. Друг е въпросът откъде бедните пенсионери кътат такива тлъсти суми, но това вече е друга тема.

Все се оплакваме колко сме зле, колко окаяна е страната ни. Виновни са ни крадливите политици, световният заговор срещу KLETA MAJKA BYLGARIQ, а в същото време голяма част от нас са готови да излъжат или да врътнат някоя далавера, за да прецакат лошата държава мащеха или съседа, който има грях към нас, тъй като е по-успял и кара по-лъскава кола. Кой от вас редовно си хвърля боклука разделно, дупчи си билетче в столичния градски транспорт или спазва забраната за пушене на обществени места? И това са само няколко примера.

Не можем да очакваме, че България ще се превърне в нормална европейска страна като онези, прехвалените, на Запад, само с махването на магическата пръчица. Нужни са и усилия от наша страна. Промяната тръгва от обикновения човек, не от политиците, които са всъщност хора като него. Неслучайно бившият премиер Симеон Сакскобургготски бе казал, че на българина му е нужна „смяна на чипа”, в противен случай нещата у нас никога няма да потръгнат.

За съжаление сме прочути с измамите и далаверите си и в останалата част на света, а после обвиняваме чужденците, че ни възприемат като тъмни балкански субекти и докато не ни опознаят истински, винаги са на нокти в наша компания. Е, докато хвърляме вината винаги върху останалите, без да поемаме отговорност за собствените си действия, ще си останем бедните европейски роднини, от които бягат като от прокажен.

Докато има хора у нас, които одобряват измамите и далаверите, винаги ще има ужилени и нещастници, които ще реват пред телевизионната камера как всичките им спестявания са се изпарили за един миг. Разбира се, не можем да отречем, че измамниците не са явление, видно единствено по нашите ширини. Тук обаче на измамните схеми се гледа като на геройство. В крайна сметка обаче кого лъжем, когато с удоволствие прецакваме системата. Себе си, разбира се, защото накрая всички се оказваме заедно в кюпа – и измамниците, и измамените.



Петър Чергаров, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар