Зима

Зима
Пролет

14 януари 2015 г.

"Газпром" попари ентусиазма на Бойко Борисов за газов хъб у нас

Новата преговорна позиция на Москва е транзитираният през Украйна руски газ за Европа да бъде пренасочен към Турция и ЕС би трябвало да побърза с изграждането на нов транспортен капацитет, за да получава синьо гориво от газовия хъб на турско-гръцката граница.

Това заяви ръководителят на "Газпром" Алексей Милер в сряда по време на първото посещение на еврокомисаря Марош Шефчович в Москва.

Така плановете на премиера Бойко Борисов край Варна да се построи с европари газов хъб, захранван от "Южен поток", бяха попарени от "Газпром" само месец след като Борисов обяви виждането си в отговор на руското решение да прекратяване на "Южен поток". Идеята му бе газовият хъб, за който няма нито финансови, нито икономически разчети, да се финансира по плана на "Юнкер" на Еврокомисията.

Проектът за газопровода "Южен поток" е закрит, заяви обаче Алексей Милер след срещата с еврокомисаря Марош Шефчович, отговарящ за бъдещия европейски Енергиен съюз. Така Милер потвърди за пореден път заявения от Владимир Путин отказ от "Южен поток" и преобразуване на проекта в "Турски поток", който ще минава по дъното на Черно море до най-европейската част на Турция.

"Южен поток" приключи. Газопроводът "Турски поток" е единственият маршрут, по който може да се доставят в Европа 63 млрд. куб. м руски газ годишно, които в момента минават транзитно през "Украйна", каза Милер.

"Други варианти няма. Нашите европейски партньори са информирани за това и сега тяхната задача е да осигурят необходимата газотранспротна инфраструктура от границата на Турция с Гърция", допълни шефът на "Газпром", цитиран от руското издание "Ведомости".

Предложението продажбите на руски газ да се прехвърлят от Украйна към Турция вреди на имиджа на "Газпром", каза еврокомисарят Марош Шефчович, допълвайки обаче, че ЕС е готов да обсъди предложението на ръководителя на концерна Алексей Милер за покупка на 50-60 млрд. куб метра руски газ в Турция.

Милер отбеляза още, че "Газпром" изгражда своята стратегия и следващи действия именно изхождайки от плановете на ЕС да създаде единен Енергиен съюз. "За нас това са нови възможности. Надяваме, че създаването на Енергийния съюз по никакъв начин няма да доведе до намаляване на сигурността и надеждността на енергийните доставки", каза Милер.

Газовият шеф предупреди също така Европа, че има едва няколко години, за да построи нови магистрални газопроводи, които да поемат доставките по "Турски поток". "Това трябва да започне още сега, в противен случай тези обеми газ може да се окажат на други пазари", заяви Алексей Милер.

Така той на практика зачерква идеята "Южен поток" да се построи по вече планираното трасе през Черно море до Варна, където да се изгради газоразпределителен център и там да се сключват сделки с различните европейски оператори.

Този план бе принципно подкрепен от Шефчович в понеделник и очакванията на Борисов бяха еврокомисарят да успее да убеди Москва.

Думите на Милер потвърждават намерението на Русия да измести морския маршрут на бившия вече "Южен поток", ставащ "Турски поток", към Турция. За целта газовият монополист в края на декември се разбра с италианската ЕНИ, немската "Винтерсхал", в която държи контрола, и френската "Е де Еф" да изкупи техните дялове в компанията "Южен поток Транспорт", която трябваше да строи старото подводно трасе на "Южен поток". Трите западни компании държаха съответно 30 на сто и по 15 процента в компанията. След сделките, които не е ясно кога ще приключат, "Газпром" ще стане едноличен собственик на тази компания и така вероятно ще поеме договорите и за полагането на тръбите, но по друго трасе, и за доставка на тръби, които продължават да пристигат на пристанищата във Варна и Бургас и вероятно ще бъдат транспортирани после до турското крайбрежие.

Шефчович съобщи, че е предложил на страните от Югоизточна Европа, включително на участничките в "Южен поток", да създадат работна група, която да определи оптималните маршрути за доставки на руски газ в ЕС. Работната група трябва да определи каква инфраструктура трябва да бъде построена, какви средства да бъдат привлечени, кое от решенията ще бъде най-добро, поясни Шефчович, допълвайки, че поради тази причина е поканил руския енергиен министър Александър Новак да участва в работата й.

 

Борисов: "Уговорихме на 99% газовия хъб, докато не видя парите, не казвам 100%"


По-рано през деня Борисов се опита да разясни в българския парламент намеренията за газовия хъб край Варна: "Говорим не за български хъб, а за хъб на Европейската комисия", каза той в отговор на депутатски въпроси и допълни, че Планът "Юнкер" би могъл да задвижи подобни проекти.

Полагаме огромни усилия да поставим този проект на финансово-икономически условия, одобрени от ЕК, и да не влизаме в колизия с Третия енергиен пакет, допълни той, запитан от депутата от БСП Таско Ерменков "дали министър-председателят е информиран, че за да строиш едно разпределително съоръжение, трябва да имаш това, което ще се разпределя".

"Първо, няма държава, през която да може да мине тръба за доставка на газ, без да се спазва Третият енергиен пакет - нещо, което беше услужливо пропускано досега. Дали ще е Гърция, Македония, Сърбия, това важи за всички страни. Второ, много по-добре би било "Южен поток” да мине през България и да спретнем голям хъб, който да се оперира от фирми на ЕК”, обясни Борисов.

"Уговорихме на 99% газовия хъб, докато не видя парите, никога не казвам 100%, интерконекторната връзка с Гърция 100% да ни я финансира ЕК, това са някъде около 200 млн. Не са малко пари. Тогава ще имаме възможност през реверса, ако доставят евтин втечнен газ в Гърция, да може да го взимаме оттам”, посочи той и отбеляза, че имаме големи възможности да си диверсифицираме доставките.

"Ако един ден азерският газ бъде пуснат да мине през Турция, също може да дойде до тук. Системата за хъба, която беше идея, вече е сложена на масата на ЕК. Ще се работи", увери той.

Според Борисов изграждането на хъб на българска територия е по-изгодно за ЕС, отколкото предложението на Владимир Путин газът да преминава през Турция и Гърция, защото Турция купува и препродава количествата, а не ги транзитира, което означава оскъпяване. "Ако е на територията на България хъбът, това е по-чист вариант, защото всички доставчици ще могат да доставят, а и всички страни в региона - Сърбия, Македония, Гърция, Хърватия, Словения, Австрия, Унгария, могат да го ползват", смята Борисов

По думите му дори вече Министерството на енергетиката разработвало "как да изглежда този хъб, да имаме на картинка" и ако Русия има интерес, ще започнем да преговаряме.

Борисов пак напомни, че "от мига, в който беше произнесено спирането на "Южен поток" в Анкара, нито ЕС, нито България има писмен документ, че това е спряно".

От думите на Милер не става ясно дали с Шефчович са обсъдили предложението на България за газов хъб на края на "Южен поток", но те сочат ясно, че България вече не влиза в газовите планове на Москва.

Мediapool.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар