Зима

Зима
Пролет

14 януари 2015 г.

Акция: Българи, отворете прозорците!

И поздравете държавния секретар на САЩ Джон (или Джим, според нашенския премиер) Кери!...

Със светкавична скорост във Фейсбук се разпространява призивът на журналиста Любомир Кольовски:

"Тая история с фашистко-комунистическата заповед софиянци да не си отварят прозорците, докато някаква американска делегация се разкарва по улиците на столицата, не ми напуска ума.

А разлепените по входовете на софийските жилищни блокове листовки с гаулайтерския текст ме връщат във времената на ленинските съботници и бригадите на съкооператорите.

Малко време съм пребивавал в разни европейски столици, но такава практика не съм забелязвал. Явно, шансът ми не е бил на моя страна, за да видя как общинските и държавните власти предупреждават гражданите да си затварят прозорците поради посещението на някой световен лидер.

Някога бях свидетел на десетки посещения на Брежнев и други комунистически босове от СИВ и Варшавския договор. Не ни предупреждаваха за прозорците, терасите и балконите. Държавните и партийните делегации си дефилираха необезпокоявани по столичните булеварди. Може и да е имало снайперисти по покривите, но никой не знаеше за това и по тая причина темата „Сигурност“ просто не се обсъждаше.

Сега времената са други. А и хората, май, са други. Народите луднаха в параноята си и са в състояние да се подложат на всякакви унижения и ограничения на правата си в името на реални, измислени или провокирани опасности.

През всичкото това време се раждат деца. И растат в тия идиотски декори. А родителите им обясняват, че така трябва и че това е правилно. Светът се превърна в едно много ненормално за живеене място. И нашите управници са възторжени привърженици на всеобщата идиотия.

Не живея в София от години. Но ако живеех, щях да си отворя прозорците и утре, и в други ден. Никой няма право и не може да ми забрани да си отворя МОИТЕ прозорци.

Ще махна и завесите, та да им е по-удобно и по-лесно на снайперистите."

Бележки с напътствията, провокирани от мерки за сигурност, са пуснати в пощенските кутии на жилищните сгради по булевардите „Евлоги Георгиев”, „Черни връх”, „Никола Вапцаров” и „Джеймс Баучер" в София, съобщи bTV. Оттам се очаква да премине кортежът с американския дипломат.

„Да не се оставят отворени прозорци и балконски врати, да не се паркират МПС на платното за движение и да не се извършват строително-ремонтни дейности на фасадата и покривите на сградите”, гласят пълните указания, разпространени от районните полицейски управления.

Снимка на бележката вече предизвика негативни коментари в социалните мрежи, съобщава сайтът на СБЖ. И цитира мнение:

"Струва ми се, че под така написания текст от снимката липсва само едно изречение „Стреля се без предупреждение!“

От домсъвета пък препоръчват: Простирането да е експедитивно и с каска.И питат: Състезанието по балконинг, утре от колко е? И с какво да махаме - с гащи ли?

И една забележка за адреса на СДВР на снимката: "Попов" се пише с главна буква."



Няма коментари:

Публикуване на коментар