Зима

Зима
Пролет

14 януари 2015 г.

КФН глоби „Капитал“ за лъжи и манипулации

Глоба от общо 160 хил. лева за „Икономедиа”, фирмата издател на „Капитал”, „Капитал Дейли” и „Дневник”, наложи Комисията за финансов надзор.

Причината са установени пазарни манипулации в публикации на изданията на Иво Прокопиев.

Общата сума включва две наказателни постановления за общо 150 хил. лева и две глоби по 5 хил. лева за служители на издателството.

В едното наказателното постановление на КФН се цитират жалби от „Водстрой 98” АД и „Промишлено строителство холдинг” АД, за които редакцията твърди, че са контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски, а КФН обявява твърдението за невярно и манипулативно. Проверката на регулатора за собствеността на компаниите стига до други собственици.

В другото наказателно постановление са визирани публикации от миналото лято за Първа инвестиционна банка, които са предизвикали суматоха на банковия пазар.

Издателството ще обжалва санкциите.

Това не са първите глоби, които фирма на Прокопиев получава от КФН. В средата на септември 2014 г. регулаторът обяви, че е наложил санкция от 500 лева седмично на Прокопиев.

„Глобата е наложена поради неизпълнение на влязъл в сила административен акт, задължаващ Прокопиев, в качеството му на представляващ „Алфа Финанс Холдинг” АД, да представи на надзорния орган информация и документи от съществено значение за инвеститорите, с което надзорният орган се поставя в невъзможност да осъществява ефективен и адекватен надзор”, обясниха тогава от КФН.

Оттам заявиха, че „Алфа Финанс Холдинг” АД, съответно представляващите го, демонстрират системно незачитане и неизпълнение на актове на КФН и влезли в сила съдебни решения на ВАС./Forumnews.bg

Общата сума включва две наказателни постановления за общо 150 хил. лева и две глоби по 5 хил. лева за служители на издателството на Иво Прокопиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар