Зима

Зима
Пролет

19 януари 2015 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (12-16 януари)

Понеделник, 12 януари

От „Сега” питали шефа на фонда за гарантиране на депозитите Миленков дали вече се е изяснил броят и размерът на влоговете, при които е имало преференциални условия и гаранцията не важи. Не им отговорил, естествено. Излъгал, че информацията била при квесторите. Явно има причини да крие.

Между другото, прави ли ви впечатление, че Веждичката спря да реве като малко дете? Кога едно дете спира да реве? Когато му върнат каквото са му взели, или му дадат нещо по-хубаво. В случая някой е казал на Вежди примерно: „Стига рева, сега си министър, ще си изкараш други 2.5 млн.” Само примерно, иначе може със съвсем други думи да му е казано. Но вече не реве. А не е от тия, дето ще прежали 2.5 млн. лв. То никой не би ги прежалил, де… Не бих искал да съм на неговото място. Как ли му се къса сърцето като си помисли, че, ако не беше загубил ония 2.5 млн., сега с тия щяха да му станат 5 млн.

Руснак от Канзас заплашил по телефона Петьо Блъсков да му реже главата. Защото вестник „Труд” изпълнявал професионалния си и обществен дълг да търси истината за източването на КТБ.

Трудовашката истина е като готина ичка по монокини на плажа. Уж всичко се вижда, но най-важното е скрито. В „Труд” няма да прочетете нищо за ролята на Пеевски и прокуратурата в съсипването на банката.

„Заплаха със смърт по телефона е получил вчера Петьо Блъсков, гл. редактор на „Труд”, баща на българския демократичен печат, подема драмата и „Монитор”, тоже собственост на Пеевски, по-точно на „семейството” на Пеевски. Всъщност, семейството го продаде, даже неговата майка написа съобщение до медиите, че напускат медийната общност. Но, оказва се, въпреки, че са го продали, пак си е техен. Мислех, че само проституцията е такъв хитър бизнес - имаш стока, продаваш я и пак си е твоя. Явно и вестникарството е така. Чета в „Труд” по повод заплахата „Декларация на журналистическия борд на „Медийна група България”, издател на "Труд" и "24 часа"… Чакайте, бе!? Нали Блъсков купи „Труд”? Пък „24 часа” е на Венелина Гочева? Как така ще имат един издател? Значи Пеевски им ги е продал, но пак са си негови. Наистина хитър бизнес.

Някои твърдят, че това не били два различни бизнеса, а един и същи. Но аз ви уверявам, че не са прави. Е, поне не напълно.

„Бащата на българския демократичен печат”?! Мислех да възразя за туй бащинство, но като се замислих за днешния български печат, може и да  вярно. Прилича на Блъсков.


 

Ще използвам случая да дам един съвет към младите журналисти: Не бързайте да се продавате. По-късно ще го направите по на сметка.

„Разследването” на Блъсков за КТБ напомня за едно разследване на Славка Бозукова в „Стандарт” през 2002 г., което получи наградата „Черноризец Храбър”. И стана голям скандал, защото всички знаеха, че реалният автор беше Майкъл Чорни, тогава собственик на „Стандарт”. Та искам да кажа отсега, че ако се стигне до Черноризец за разследването за КТБ, то наградата трябва да се даде на Пеевски, не на Блъсков. Така ще е справедливо.

В София разстреляли строителен предприемач и жена му. По този повод „Труд” пише: „Гл. секретар на МВР Лазаров е отишъл на мястото на инцидента в столичния квартал „Витоша”, за да се запознае с първоначалната организация на местопроизшествието.”

Варвари, журналистически варвари! Кой нормален българин пише като милиционерите, бе?! Те могат така да си пишат в сводките, но вие сте длъжни да го преведете на човешки! «Първоначалната организация на местопроизшествието”! На баба ви хурката!

А за застреляните се разбра, че прибрали къде 5 млн. лв. от 50-60 човека, които купили апартаменти на зелено. Прокуратурата отказала да образуват дело с аргумент, че се касае за гражданско правни отношения. И когато официалното правосъдие те праща да пиеш една студена вода за парите, които цял живот си кътал, за да туриш керемидка над главата си, какво ти остава? Или да се гръмнеш, или да гръмнеш мошениците.

Вторник, 13 януари

В „Монитор”, в една статия, която би трябвало да е в защита на Сашо Морфов, но поради глупост или друга някоя подбуда накрая се е обърнала срещу него, научаваме вероятната причина за полиморфизма на Морфов. Цитират бившия шеф на Народния театър проф. Васил Стефанов: „Сашо уби театъра с изкушението на парите. От тази болест лечение няма”. Пък Стефан Данаилов бил казал: „Калпаво излезе това момченце, много е меркантилен, мисли само за пари...”

С такава интелигенция, народе мой, си напълно в правото си да си такъв, какъвто си.

Пък Смешка Робева направо си е променила агрегатното състояние, вече е в мокро, ако ме разбирате… „Аз, вика, никога не съм подкрепяла личността Николай Бареков. Аз подкрепям програмата, с която излезе ББЦ. Ще продължа да се боря за безплатни лекарства за децата, за по-добър живот за пенсионерите, за по-качествено образование…”

Лъжеш, како! Лъжеш като сръбска циганка.

Ако наистина на лъжците им растеше носът, госпожата щеше да си го настъпва. Виждала съм се, вика, само два пъти с Бареков. Което Гуглето опровергава категорично.



Всеки е свободен да си сере на сурата когато и както иска.

А самият Бареков написал писмо до своите „политически деца”, в което с много горест изповядва родителските си грешки: „Виновен съм заради факта, че дадох доверие на моите деца, които без време демонстрираха най-лошите си качества, недобро възпитание и амбиции, които не са подплатени със способности. Същите тези мои деца избраха лесните подаръци, вместо каузата да се борим срещу статуквото… Прощавам ви, деца мои…”

Когато някой иска да е копеле, никой не може да го спре. Този факт е световно известен.

Е, малко е смешно Николайчо да е татко на дърти тарикати като Дилов, Росенчо Петров и т.н. Когато Дилов започна кариерата си на най-талантливия син на лейтенант Шмид, Бареков още пееше из пловдивските меани „Само да те гепна, утката шти цепна…”

Чувал съм да се присмиват на оная съдийка, която навремето отказа да регистрира “Ку-Ку” с мотива, че “партията съдържа в наименованието си звукоподражателно словосъчетание, издаващо гнездов паразитизъм”. Но ако се съди по Дилов, госпожата е била направо провиденец.

Петко Сертов се прибрал. Посред нощ се върнал. Ходил бил за цигари.

По тоя повод Цветанов пита защо е трябвало да се вдигат хеликоптери и да се правят масрафи, като е било ясно каква е работата. И иронизира, доколкото му е възможно, де… „Това е една от най-добрите операции на главния секретар на МВР, този път нямаше жертви.”

Друго трябва да пита Цветанов. Защо Борисов се отказа да уволнява Лазаров и Писанчев. Кой го накара? Кой ли? Това трябва да се пита. А защо лейката се държи като лейка е риторичен въпрос.

Ченгета спипали крадците, които миналата година задигнали БМВ-то на зам.-главния прокурор Сарафов. Двама софиянци от Враца. Обаче междувременно откраднали джипа на племенника на премиера. Край няма тя…

Казвал съм и пак ще повторя: В една разядена от престъпност и корупция страна никой не може да живее добре, никой не може да е сигурен за живота и имота си! Нито богатите, нито властните. Дано най-после им влезе в празните киферици, ама да не повярваш…

Сряда, 14 януари

Радан Кънев разправя в парламента: „Мнозина са изкушени да мислят само за следващите избори, а те са много скоро. Ако днес мислим само за местните избори, а след това само за президентските, рискуваме парламентарните да се наместят някъде по средата. Трябва да се положат усилия, които да върнат България на реформаторските релси.”

Усилия може и да се положат. Но историята, както обича да казва д-р Филипов, не борави с усилия, а с резултати. И точно тук ще се озорите. И не са мнозина, а всички, всички български политици. И затова са политици (някои пишман) и няма нито един държавник. Защото държавникът се различава от политика по времевия хоризонт, в който мисли, по целите, които преследва, по средствата, които употребява. Може би Борисов да е държавник? Може, ако имаше нещо далновидно в политиката му, ама няма, освен може би в личен план… Византийщина  във вътрешната политика, волунтаризъм в икономиката, „правешко” хитруване във външната политика, популизъм и демагогия в социалната сфера…

Реформи… Мислите ли, че ще има реформи в съдебната система? По време на преговорите по формирането на кабинета, Борисов се изпусна и каза: „Каква реформа в съдебната система искат реформаторите - тази от времето на Костов и Иван Григоров ли? Аз съм против! За да се направи такава реформа, трябва да има широк консенсус на съсловните организации - на прокурори, съдии, следователи…" Което на практика си е отказ от реформата, защото такъв консенсус ще се получи на мук.


Снимка Хр. Комарницки, в. „Сега”

„Актуализираната стратегия за реформата в съдебната система се натъкна на жестока съпротива от страна на висши магистрати по време на обсъждането й в правната комисия вчера, пише „Сега”.– Гл. прокурор Цацаров и представителите на ВСС се противопоставиха на основни моменти в документа - превръщането на ВСС в непостоянно действащ орган, както беше до 2007 г., и разделянето му на две колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите…”

Висшите етажи на съдебната система посмъртно няма да подпомогнат реформа, която заплашва да им разруши домашния уют, който са си създали. Много от магистратите имат да бранят имоти, приятелства, биография… Целия си живот. И ще ги бранят до кръв.

Сега като излезе докладът на ЕК, където пак ще ни направят на бъзе и коприва за липсата на реформи в съдебната система, правителството ще размахва концепцията за реформи, ще обещава промяна и бързи резултати и после всичко ще се забрави. Сефте…

Чета какво рекла Мая Манолова и си мисля колко често съм на едно мнение с опозиционните политици. А като дойдат на власт, винаги ставаме на различно мнение. Дали аз се променям, или те, не знам. Та Манолова предлага, ако се въведе задължително гласуване, в бюлетината да има и квадратче „вот против всички”. Това е честно и почтено. И невъзможно. И тя затова го предлага, де… На политическата класа ѝ е съвсем ясно, че в това квадратче ще се съберат поне половината избирателите. И с това ще заявят, че са против цялата тази оядена пасмина, която се грижи само за собствения си гечинмек и за нищо друго.

Фактор.бг хвърля известна светлина върху мистериозното бягство и издирване на Петко Сертов. Според колегите за полицията било ясно за какво става въпрос. Още в събота, 6 декември, Сертов бил видян да се разхожда на Самуиловата крепост край Петрич в компанията на мъж. Цитирам: „За определени зависимости на Сертов се говореше още докато беше шеф на ДАНС…” Верно е, говореше се, даже се писа в един сайт, наречен „Опасните новини”. Заради който сайт пребиха Огнян Стефанов. И сега се оказва, че заради тия зависимости сме вдигнали на крак българската и гръцката полиция, Интерпол. И това упражнение ни е излязло над 100 хил. лв. Срамота! Младо русо гадже бих простил на един дърт мераклия, но това ми е в повече… Петко Сертов беше лично протеже на Станишев. Какво ви говори това? Е, може и нищо да не говори, просто питам.

„Опасните новини” почват да се потвърждават. Ако си спомняте една такава много опасна новина беше, че висш български политик, много висш, хванал трипер от ученичка. Дали и тя няма да се потвърди някой ден изневиделица?

Четвъртък, 15 януари

Цецерон разправя, че ГЕРБ били твърдо решени да въведат задължителното гласуване. Другите партии в парламента също са склонни да ги подкрепят. Само ДПС е против. Защото освен, че до голяма степен ще неутрализира купуването на цигански гласове, на което напоследък ДПС набляга, задължителното гласуване е надеждна мярка и за ограничаване на хипертрофираното влияние на турската партия. Ако всички избиратели отидат до урните, относителната тежест на турските гласове ще падне наполовина и агите ще престанат да са на всяка манджа мерудия. Но трябва, както искаме ние с Мая Манолова, да има графа „не харесвам никой”. Защото в противен случай народът ще бъде принуден да пуска празни бюлетини, или да рисува по тях урчета, които ги правят невалидни.

Местан се опитва да носи вода от девет дерета. Задължителният вот щял да изкриви парламентарното представителство. Щото сега е право… А иначе агата е прав, че само с тази мярка няма да оправим разкапаната политическа система. Но все отнякъде трябва да се почне. И ако задължителното гласуване ограничи влиянието на етнокорпорацията ДПС, това е достатъчно за начало.

Смешната палата публикувала декларациите на лицата, заемащи висши държавни длъжности. Депутатът от ДПС Пеевски е декларирал къща, апартамент и гарсониера  от 45 кв. м., придобити до 2004 г. Не е посочил участия в управлението и собствеността на фирми, нито връзка с трети лица, като например майка му, от чиято дейност може да настъпи частен интерес. Това, дето викаше „моите медии”, го няма в декларациите. За стотиците фирми, с които Пеевски е свързан и свързван, също няма ред. Хиляди хора могат да свидетелстват кой управлява тези медии и тези фирми. Стига да има кой да ги попита. Но няма. Онзи ден СГП отказала да образува досъдебно производство срещу Пеевски и майка му по сигнала на "Протестна мрежа". Според наблюдаващия прокурор Боряна Бецова  всички изложени в сигнала данни и обстоятелства  били детайлно проверени, но не са се потвърдили. Не се потвърдило нито разминаването на стандарта на живот и доходите на Пеевски, нито връзките му с фирми с неясен капитал, нито данните за търговия с влияние, неясното финансиране на бизнеса на неговата майка и още по-неясното финансиране на бебеците...

Ако си спомняте, през 2014 г. Пеевски си призна и после потвърди и пред прокуратурата, че Цветанов го е натискал да опъва във  вестниците си чадър над видни престъпни босове, като Киро Японеца и Йоско от Сливен. Въпреки това прокуратурата не вижда основание в сигнала за търговия с влияние от страна на Пеевски.

С една дума, Пеевски е недосегаем. Защото Пеевски е функция на ДПС и Доган, а те командват съда и прокуратурата. И по тази причина и Бойко гледа да не им минава път. Е, може да не е само тая. Може да има и причини от взаимен интерес, знае ли човек…

А пък Местан декларирал едни пършиви 20 хил. лв. депозит в ДСК и още толкова на името на жена си. Станишеви са още по-зле. Серьогата имал 10 хил. лв. на влог за черни дни, а жена му 30 хил. Тетка Цачева имала 12 000 лв. заедно с мъжа си. Нямала ни кола, ни апартамент. Имала да изплаща още 7500 лв. по лизинг. И Миков не е цъфнал. Имали с жена му къде 18 хил. лева, икономисани от заплати и 7500 лв. от други дейности.

Кога ще забогатеят тия хора, че да почнат да мислят и за нас, бе?! Чета, че президентът на Парагвай Орасио Кортес рекъл на тамошните министри: "Недейте да крадете повече. Това са парите на народа.” Лесно му е на Кортес, след като се е накрал може да каже „Спрете вече!”. Той е един от хората, които на практика притежават Парагвай. Всъщност, нашият президент също не е беден, пък не казва спрете! Явно още не станал достатъчно богат, за да почнат кражбите на другите да му пречат.

Ало, пенсиите, докато чакаме да забогатеят достатъчно, да ви кажа една рецепта за супа, която излиза за без пари. Кака ми я донесе от Италия. Рецептата, не супата. Нарязвате на ситно една глава кромид, задушавате я в 2-3 лъжици олио. Добавяте една кисела ябълка, нарязана на дребни кубчета. Заливате с един литър вода. Пускате един бульон „Галина Бланка” бълбук-бълбук и лъжичка къри, може люто, може и не. Варите 5 мин. и готово. Вкусно и евтино. На практика почти на цената на „Софийска вода”.

Петък, 16 януари

Фолкпевицата Мария, по-известна като Мара Отварачката, се оженила за Християн Гущеров, син на червения олигарх в оставка Гущеров.

Пък в Китай събудили един от едногодишна кома, като му дали да помирише банкнота от 100 юана. Хиао Ли изпаднал в кома след като прекарал без сън една седмица в интернет клуб, търсейки начин да изкара пари.



Велика сила са парите. Те могат да разхубавяват, да съживяват, всичко могат…

Ало, пенсиите! Многократно сме ви обезкуражавал, че ако Господ е искал да ви направи богати, нямаше да чака да излезете от греховната възраст и сме ви съветвал да не си харчите хомеопатичните пенсии за тото, лотария, бинго, щото шансът да ви удари гръм е 17 пъти по-голям от този вие да ударите джакпота. Подведе ни Робърт Пен Уорън. В „Цялото кралско…” един от героите се гледа в огледалото и си мисли: „Я се виж, минаваш петдесетте, имаш язва, зъбите ти са опадали и никога не си имал пукната пара – та ако господ-бог е искал да те направи богат, щеше да го направи отдавна.” И ние като папагал след него.

Обаче днес четем, че 80-годишният Харълд Деймънт, бивш директор на училище, спечелил от лотарията $326 млн. Това ако не е гавра от страна на Създателя, не знам какво е… На мястото на Харълд нямаше да ги взема. Всъщност, и той явно дълго се е колебал, щото е спечелил през ноември, а едва оня ден отишъл да си вземе парите. На 80 г. единствената файда от тия пари е, че ще умре обичан.

От едно известно време из интернет се подмята една информация, че учени от БАН и МУ в София, съвместно с учени от Копенхаген и Берн, открили, че ракията е изключително полезна за здравето. Представяте ли си! Събрали се маса учени глави и какво открили? Че ракията е полезна, ако се пие по стотина грама на ден! Бог знае какви пари са потрошени за тоя резултат. Съвсем скоро д-р Филипов ще привърши едно свое 40-годишно наблюдение за влиянието на различните количества ракия върху индивида през всичките му възрасти! Няма да казваме кой е индивидът, вие ще се сетите. В рамките на изследването е събран и обобщен огромен емпиричен материал и са направени важни изводи. Сега мога да ви споделя само някои най-общи. Например д-р Филипов категорично е доказал, че употребата на над 700 мл ракия на един път се отразява зле на организма. Освен ако пътят не е София-Бургас… Води до отслабване на мускулатурата на краката, нарушения във вестибуларния апарат, затруднена артикулация и съответно намаляване на комуникативните способности, нарушено чувство за ориентация, временна частична и дори и пълна загуба на когнитивната памет, с последващо мигренозно главоболие и треперене на телото. При хората, страдащи от ГЕРБ (гастро-езофагиална рефлуксна болест), се наблюдава обостряне на симптоматиката и натрапчиви позиви за връщане на стомашносъдържимото. Възможно е по тялото да се появят отоци и тъмносини петна с неясен произход. При количеството до 500 мл, в зависимост от моментната кондиция на организма, голяма част от посочените отрицателни последици могат да се избегнат. Но гарантирано безопасното и социално приемливо количества е 300 мл, три ракии. Плюс една малка накрая за послевкус.

А учените съветват да пиете по 50-70 мл. Тия 50 мл дали ще ги изпиете, или ще се разтриете, все тая.

Пийте си, братя, не слушайте докторите. Казвал съм ви какво е рекъл великият Рабле: „По-често можеш да срещнеш стар пияница, нежели стар доктор”. Вредно е нередовното, несистемното пиене. То е същото, като несистемното четене. Така се раждат полуинтелигентите. Така се раждат и ония “празнични” пиячи, които са в състояние да развалят всеки празник. Затова добре си подбирайте компанията. Защото, няма какво да се лъжем, с какъвто се събереш – с такъв ще се напиеш!


Тони Филипов, д-р  reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар