Зима

Зима
Пролет

30 януари 2015 г.

Да прахосаш милиард

Добрата идея за саниране на жилища вече има шанс да се осъществи в голям мащаб. Но грешките в нея са в още по-голям мащаб.

Правителството планира да даде между 1 и 2 млрд. лв. публични средства, с които ще се санира напълно безплатно за бенефициентите. 


Явно ГЕРБ смятат, че проблемите досега са били само парични и за да ги решим, просто трябва да изсипем няколко милиарда.

Това обаче е фундаментална грешка. Досега санирането не ставаше основно заради нежеланието или невъзможността на съкооператорите в многофамилните жилища да се грижат за тях. Вместо да се предприемат по-строги мерки за организацията на етажната собственост, така че всеки сам да носи отговорност за собствения си дом, държавата решава да налива пари. Дори при 50% съфинансиране от държавата разходите за саниране не са високи - между 50 и 100 лева месечно, ако се финансират с петгодишен заем. Тези суми не могат да се плащат единствено от социално слаби хора и пенсионери, на които държавата може да помогне. Така се субсидират хора, които иначе могат да си позволят да ремонтират апартамента си сами, а с дълг се товарят и социално слабите, които няма какво да санират.

Подобна политика е не дори лява, а просто глупава. Защо държавата да не даде пари на всеки граждани да замени раздрънкания си фолксваген с електрически автомобил? Или да наеме хиляди хора да чистят снега през зимата, защото съкооператорите ги мързи да изринат леда пред домовете си. Или... и така няколко десетки милиарда, с които да се излекува масовата безотговорност в България. 

Иначе на хартия една от смислените заявки на ГЕРБ е, че не може да се наливат пари в нереформирани структури. След милиардите в санирането обаче защо да не протегнат ръка и здравеопазване, образование, МВР, отбрана. Защото и те имат нужда от пари, нали?

Калимера, Гърция.



Сapital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар