Зима

Зима
Пролет

19 януари 2015 г.

Фейсбук - забранен за чиновници

Чиновници от поне пет ведомства, които по статут би трябвало да имат сериозни отговорности, станаха за пълен резил, след като се престараха и атакуваха дома на Борис Митков от Благоевград в търсене на трупове на убити мечки.

Бдителните храненици на бюджета са от Министерството на екологията и водите, Министерството на вътрешните работи, Главна прокуратура, агенцията по храните и от обществената организация Български ловно-рибарски съюз.  Някой от всичките видял, че Митков пуснал във фейсбука си, т.е. във виртуалното  си лично пространство снимки с няколко “гръмнати” от него кафяви мечки, а той отгоре им с пушка в ръка.

Като в руска класическа комедия започнали едни сигнали от Брюксел, от комисията по екология към Европейския съюз, само липсвали реакции на папата и Светия синод. Акцията приключила със звучен шамар за загрижените - оказало се, че мечките са от руския сайт “Гризли”, а Борис Митков си поиграл с фотошопа, за да ги яхне.

По данни на нашия кореспондент в акцията са участвали има-няма 30 души. Можем да предположим, че по пътя към дома на Борис Митков в Благоевград хората от Министерството на екологията и водите може да са се разминали поне с 2-3-ма истински бракониери, тези от агенцията по храните са минали покрай 4-5 ресторантчета - потенциални нарушители, полицаите са се разминали с половин дузина истински престъпници, с които са се разминали и прокурорските пратеници.

Истинските престъпници и нарушители са могли да си отдъхнат в петъчния следобед. Защото цялата организирана мощ на държавата е била ангажирана с ценна стрелба по фейсбука на Борис Митков, получил за малко статут на крупен бракониер.

Случаят не е изолиран, тъй като преди по-малко от година пак функционери на екоминистерството бяха погнали певицата Ваня Щерева като контрабандист, отглеждащ в дома си забранен животински вид - панда. Тогава някакъв дивак попаднал на разлепени обяви от партньора на певицата Алекс за загубена панда. Разбрал на кого е “пандата”, бдителният гражданин натопил Ваня Щерева и приятеля й, че държат в дома си забраненото животинче. От МОСВ пък пуснали Ваня Щерева на прокуратурата. В крайна сметка Алекс и Ваня писали обяснения в четвърто районно, докато не се оказало, че пандата била самата Щерева - така си я наричал Алекс “загубената панда”.

Случаите могат да се приемат от най-смешната им страна и да се помайтапим със станалите за смях хорица от бюджета. Вместо да им се радваме на глупостта обаче, по-добре да им скръцнем със зъби и да предупредим, че не за това им плащаме заплатите. Социалните работници може да минат хладнокръвно покрай дете, дишащо торбичка с лепило на пейка в парка, но ще реагират на дете, позиращо с незапалена цигара във Фейсбук. 


Може би за да не се излагат и за да се занимават с реалните, а не с виртуалните проблеми, на чиновниците от всички сфери трябва да се забрани достъпът до Фейсбук. Така и страдащите, и нуждаещите се ще са обгрижени, и зевзеците ще си правят майтапите без страх от репресии.



Красимир Крумов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар