Зима

Зима
Пролет

27 януари 2015 г.

Вл. Путин: Руският народ изнесе на плещите си основната тежест в борбата с нацизма

Европа почита днес 70-ата годишнина от освобождението на концлагера Аушвиц от Съветската армия

 Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че руският народ е изнесъл основната тежест в борбата с нацизма. Това заяви руският държавен глава на проява по повод 70-ата годишнина от освобождението на концлагера Аушвиц в Еврейския музей в Москва, предаде РИА Новости.

„Естествено, руският народ изнесе на плещите си основната тежест в борбата с нацизма. 70% от всички бойци от Червената армия, офицерите, са руски хора. И основните жертви пред олтара на Победата принесе руският народ“, подчерта Путин.

Заедно с това по думите на руския президент огромен принос за победата имат над 500 000 съветски евреи, воювали в Червената армия.

Руският лидер призова световната общност да не допусне повторение на Холокоста.

Путин нарече безнравствени опитите за пренаписване и изопачаване на историята. „Често зад подобни опити стои желанието да се скрие собственият позор, позорът на малодушието, лицемерието и предателството, да се оправдае прякото или косвено мълчаливо помагачество на нацистите“, каза Путин.

В речта си руският президент засегна и настоящата ситуация в Украйна. „Всички добре знаем колко опасни и разрушителни са двойните стандарти, равнодушието и безразличието към чуждата съдба. (…) Като например в случая с настоящата трагедия в Югоизточна Украйна, където в продължение на много месеци мирното население на Донбас бива хладнокръвно разстрелвано“, посочи Путин.

Европа почита днес 70-ата годишнина от освобождението на концлагера Аушвиц от Съветската армия. Германският президент Йоахим Гаук произнесе реч пред депутати и оцелели от Холокоста в Бундестага, предаде БНР.

„Няма германска идентичност без спомените за Аушвиц. Споменът за Холокоста принадлежи към историята на тази страна и трябва да бъде пазен от всички граждани, които живеят в нея. Да не се забравя Холокоста, означава да се предпазва човечеството от нови подобни зверства. В тази страна ние всеки ден минаваме покрай къщи, от които са депортирани евреи, живеем в Германия, в която е било планирано и организирано тяхното унищожение. Затова отговорността ни към миналото е по-голяма, както е по-голяма и отговорността към настоящето и бъдещето“, каза Гаук.

Думите на Гаук бяха отправени към 81% от германските граждани, които според последните проучвания не желаят повече да се занимават с темата за изтреблението на евреите.

Скандал избухна между Полша и Русия, след като Путин не отиде на честването, защото не получил покана. Властите във Варшава изрично посочиха, че не са отправяли специални покани към нито един политик, а присъствието им там е тяхно лично решение.

В полския град Освиенцим започнаха възпоменателните церемонии по случай 70-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау. В тях ще участват оцелели от концлагера представители на над 40 държави.


Няма коментари:

Публикуване на коментар