Зима

Зима
Пролет

31 януари 2015 г.

Пабло Иглесиас: Вятърът на промяната задуха над Европа

Привържениците на "Подемос" изразиха волята си за нова политика в Испания в година на избори

"Вятърът на промяната задуха над Европа" и "Искаме промяна", обяви лидерът на лявата испанска партия "Подемос" Пабло Иглесиас пред многохиляден митинг на мадридския площад "Пуерта дел сол", с който завърши "Марша за промяна", свикан от партията в испанската столица, предаде Франс прес.

Според полицията в шествието са участвали над 100 000 души, дошли от всички краища на Испания, посочва ТАСС.

На днешната демонстрацията, след победата на партия СИРИЗА в Гърция, привържениците на "Подемос" изразиха волята си за нова политика в Испания в година на избори. Участниците в митинга развяваха гръцки знамена и знамена на испанската левица..

Множеството днес скандираше "Да, ние можем!" и "Тик-так, тик-так" - намек, че времето на разтърсвания от политически скандали политически елит в Испания изтича и идва време за промяна, отбелязва Ройтерс. На много плакати се четеше "Промяната е сега" и "Пабло - президент".

"Подемос", както и СИРИЗА, отхвърля висшите финансови кръгове, мерките за строги икономии и върхушката, обвинявана в корупция, "кастата", довела народа до унижение и обедняване. И двете формации отхвърлят тройката международни кредитори (Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд), призовават да се сложи край на международната финансова империя, забравила човечността, и поставят въпроса за преструктуриране на дълга.

Проблемът е в модела, който накара държавата да работи срещу обществото, и в мнозинството, което пълнеше банковите си сметки, докато тези на мнозинството се топяха. Това е корупция, заяви 36-годишният водач Иглесиас.

Тази година ще е година на промени и на всеобщите избори ще победим консерваторите от Народната партия, заяви той, цитиран от ТАСС. Бъдещето на Испания и Европа принадлежи не на тройката международни кредитори и на госпожа Меркел, които унизиха всички нас с политиката си на съкращение на разходите за социални нужди, а на народа, заяви водачът на "Подемос".

Днес испанският премиер говори много за икономическия ръст и намаляването на безработицата, но създаваните работни места в повечето случаи са временни и с по-ниска заплата. Испанските граждани имат право да удовлетворят социалните си права, затова днешният марш ще завърши в правителствената резиденция Монклоа, заяви Иглесиас.

На митинг в Барселона испанският премиер Мариано Рахой заяви, че не приема безрадостния образ на Испания, който разпространяват от "Подемос". Това е мрачна шайка, която обикаля насам-натам и обяснява колко лоши са нещата, каза Рахой, като изключи възможността младата лява партия да спечели изборите, посочва Асошиейтед прес.

В първите си коментари след проявата испанските медии отбелязват, че партия "Подемос" е потвърдила растящото си влияние в испанското общество, което може да намери отражение в предстоящите тази година общински, регионални и всеобщи избори.

Тази година в Испания ще има избори в 15 от 17-те автономни области, следвани от общи избори, уточнява АП.

Няма коментари:

Публикуване на коментар