Зима

Зима
Пролет

15 януари 2015 г.

Украинският парламент подкрепи частичното възобновяване на задължителна военна служба

Депутатите приеха закон за три вълни военна мобилизация на запасняци през 2015 г. заради продължаващия конфликт срещу проруските бунтовници в източната част на страната, предаде АФП.

Първата вълна на мобилизацията ще започне на 20 януари и ще засяга около 50 000 души. Другите две фази са предвидени за април и юни.

"Руската агресия продължава. Има значително увеличение на интензивността на огъня", заяви секретарят на съвета по национална сигурност Александър Турчинов пред парламента. Той добави, че 8500 редовни руски войници са разположени в Източна Украйна.

Парламентът подкрепи предложението на президента Петро Порошенко войниците, водили бойни действия дълго в Източна Украйна, да бъдат изтеглени.

След няколко седмици относително спокойствие боевете в Източна Украйна отново се ожесточиха в последните дни. Във вторник 12 цивилни загинаха при ракетен удар по автобус, който е бил предназначен за украински контролно-пропускателен пункт във Волноваха. Това е най-кървавото нападение над цивилни от подписването на минските мирни споразумения през септември.


Няма коментари:

Публикуване на коментар