Зима

Зима
Пролет

16 януари 2015 г.

Спирка за двама

Двама, може би трима и максимум четирима. Толкова ще са концесионерите на спирките на градския транспорт в София според подготвяната от общината процедура за отдаване на почти 2500 спирки за 15 до 20 години напред.

Факт - така пише в доклада на кмета Йорданка Фандъкова до общинския съвет по темата.

Непрозрачно, без информация колко са кандидатите, кои са те и какви са офертите им.  Така ще се проведе самата процедура за избор на концесионерите. Факт - така пише в поднормативните документи за прилагане на закона за концесиите. Които се спазват доста стриктно от всички институции.

И трети факт - кандидатите ще трябва да докажат милионни обороти и опит в бизнеса за последните години, за да плащат... по 50 хил. лв. за по 600 спирки. Годишно.

Факти има още, но и тези са достатъчно, за да стане ясно какво подготвя общината: много добра сделка за няколко души. Най-вероятно двама, и то големи. Ако към картинката добавим и това, че основните два бизнеса по спирките ще са продажба на вестници и цигари и реклама, а най-големите в тези сфери са контролираната от Делян Пеевски Lafka и Красимир Гергов, тя става съвсем кристална. С оправданието, че сегашните спирки са грозни и потрошени и за нови трябват инвестиции, управата на София възнамерява просто да се откаже от тях и да ги повери някому.

Всъщност в идеята да се дава бизнес на частни компании от държавата и общините няма нищо лошо. Но няма абсолютно никаква логика поддръжката на павилион, кофа за боклук и навес да се изкарва дейност, за която са необходими дългогодишен опит и голям капитал. Напротив. Именно защото тази дейност е елементарна и изисква малко, достъпът до нея трябва да е за малките фирми. Защо не и за малките хора? За инвалиди, за пенсионери, за дългосрочно безработни младежи? За такива варианти обаче изобщо не се говори.

Да - може и да се окаже, че двете фигури, които подозираме зад процедурата сега, са призраци. Но призраците изникват точно в такава среда, каквато общината подготвя: мътна.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар