Зима

Зима
Пролет

29 януари 2015 г.

Шведската бойна машина “Sabaton” превзе отново българската сцена (галерия+видео)

Родните фенове качиха адреналина си като се насладиха на зрелищен концерт, поднесен им от шведските герои “Sabaton”.

Подкрепиха ги две гостуващи за първи път в България групи – “Battle Beast” и “Delain”, и двете формации с женски вокали. 

Концертът на “Sabaton”, “Battle Beast” и “Delain” бе част от европейското  турне “Heroеs on Tour”. Шоуто бе в подкрепа на новия албум на “Sabaton” – “Heroеs” (“Герои”), който излезе през май 2014 г.
 

Въпреки че това бе поредно гостуване на родна земя за “Sabaton”, интересът към концерта бе много голям. Още в 19:30 ч., половин час преди представянето на първата подгряваща банда за вечерта – “Battle Beast”, зала “Универсиада” бе вече почти изцяло пълна.

Перфектната организация от страна на компанията BGTSC направи удоволствието от вечерта още по-голямо. Влизането и излизането от зала “Универсиада” бе безпроблемно, въпреки че над 3000 фена бяха дошли да видят своите любимци. Всички банди излязоха в предварително обявения час. Шоуто на “Sabaton”, “Battle Beast” и “Delain” продължи почти 4 часа. Концертът протече и без забележки по отношение на звука.

Началото бе поставено точно в 20:00 ч. с половинчасов сет на първата група за вечерта, която никога не бе свирила на българска сцена – “Battle Beast”. Финландците, предвождани от своята гласовита вокалистка Noora Louhimo, определено не пропуснаха на няколко пъти да отбележат, че те са тук, за да подкрепят своите приятели от “Sabaton”. Родните хедбенгъри обаче бързо прихванаха от бързия и заразителен пауър метъл на Бойния звяр от Хелзинки, въплътен в парчетата “Far Far Away”, “Blаck Ninja”, “Touch in the Night”, “Madness”. “Battle Beast” гостуваха у нас, за да представят своя нов албум “Unholy Savior”, издаден в началото на годината.

Женската доминация на сцената продължи и през следващия час. Българската публика приветства още една нова за нея банда – холандската симфони метъл група “Delain”, начело с червенокосата си вокалистка Charlotte Wessels. Последва поредно представяне на нов албум – “The Human Contradiction” от 2014 г. “Delain” свириха в продължение на 45 минути и се разходиха през цялата си дискография, състояща се от 4 албума. Оригиналните композиции на симфометълите вероятно най-много се понравиха на почитателите на “Nightwish” и “Epica”. Стиловото разнообразие от групите на вечерта обаче бе сред най-силните моменти на шоуто. Пред родната публика “Delain” представиха общо 9 композиции, сред които се откроиха “Get the Devil Out of Me”, “Army оf Dolls”, “Go Away”. Charlotte и “Delain” се оттеглиха, ред бе на труупърите от  “Sabaton” да поведат своята война.

Това се случи точно в 22:00 ч., когато прозвуча емблематичното парче “The Final Countdown” на “Europe”. Отмина “последното преброяване” за екзалтираните фенове и най-сетне шведските герои “Sabaton” излязоха на сцената и буквално я “превзеха”. Запазена марка на бандата бяха камуфлажите, с които бяха облечени всички от групата и “танкът” на Сабатоните, на върха на който се бе покачил барабанистът Hannes van Dahl.

Шведите са новите любимци на българската публикаВ продължение на 100 минути петимата музиканти превърнаха сцената в бойно поле. Началото на сета им поставиха бързите и енергични парчета “Ghost Division” и “To Hell and Back”. Последваха “Carolus Rex” и “Soldier of 3 Armies”, след което фронтменът Joakim Broden превключи на шведски език с “Gott Mit Uns”.

Темпото на шоуто не спадаше, зад музикантите Танкът на “Sabaton” страховито се прицелваше във вълнувашите се маси отпред. Сред публиката пред сцената се заформяше пого, което набираше скорост под звуците на последвалите “The Art of War” и “Resist and Bite”. Изстреляна бе и нова канонада на шведски – “A Lifetime of War”. Темата за войните, водени в различните епохи от човешката история, е определяща за творчеството на “Sabaton”, въпреки че в момент на откровение вокалистът Broden сподели “Пеем за войната, но аз мразя насилието!”

Около 11:20 ч. шведските герои се оттеглиха от сцената, за да се завърнат минути по-късно, приканени от грохота на почитателите си в залата. На бис бяха изпълнени “Night Witche” и “Metal Crue”. Разбира се, кулминационната точка на концерта достигна своя връх с вездесъщия химн “Primo Victoria” – най-известната песен на “Sabaton”.

Това бе поредно силно гостуване за шведите, които дебютираха на българска земя през пролетта на 2009 г. като подгряваща банда на “Hammerfall” – отново в зала “Универсиада”. Факт е, че за изминалите 6 години групата много еволюира и успя да си създаде стабилна база от последователи. Концертът на “Sabaton” на 28 януари 2015 г. бе шести пореден за България. Шведските воини се превърнаха в любимци на родните фенове, като по брой изнесени концерти за момента могат да се конкурират само с деветте щоута на германските звезди “Helloween”./Оbektiv.info



 Снимки: Zrock.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар