Зима

Зима
Пролет

29 януари 2015 г.

Ципрас против all inclusive офертите

Идеята му била колкото икономическа, толкова и в интерес на всички гости на страната

 Падане на офертите all inclusive в туристическите пакети в Гърция поиска новият гръцки премиер Алексис Ципрас. Основанието на премиера е, че така туристите седят само в хотелите, не допринасят с нищо за икономиката на страната, след като веднъж са пристигнали, дори не ядат достатъчно качествено и не се забавляват пълноценно на различни места. 

Затова идеята му била колкото икономическа, толкова и в интерес на всички гости на страната, които досега са пропускали уникалната възможност да опознават местата, където са отишли.

Такава инициатива обаче не може да бъде въведена поне за срок от една календарна година, защото туроператори и хотелиери вече са продали пакети и промяна не би била възможна, коментират специалисти от бранша. Гръцки туроператори коментират, че пакетите с all inclusive се предлагат предимно на големи организирани групи, които най-често пристигат с чартърни полети и в самостоятелни курорти, които са по-отдалечени от градовете. Повечето индивидуални хотели в страната най-често вървят с оферта за ВВ – bed and breakfast и това е водещата практика. Самите туроператори предлагат в програмата и с посещения на различни исторически обекти, полудневни и целодневни екскурзии, специални вечери в заведения и всяко от тези занимания се заплаща допълнително.

Подобна държавна регулация на свободния пазар не може да мине и без законови промени, коментират специалистите. Коментатори изтъкват, че темата е само начин премиерът да спомене думата „туризъм“, защото причини за недоволство в този сектор няма.

През 2014 г. гръцкият туризъм е отбелязал нова рекордна година, съобщава Bloomberg, като туристите са се увеличили от 17,9 милиона през 2013 г. на 18,5 млн. Към 2021 г. целта е 24 млн. гости да посетят страната, а браншът ще осигури заетост на още 300 хил. души, като общият им брой ще надхвърли милион. Към сегашните 16,4% принос на туризма към БВП ще се добяват още 9 процента. За повишаване на удовлетворението на гостите обаче, до 2021 г. са планирани инвестиции в размер на 3,3 млрд. евро, предимно в инфраструктура.

Андреас Андреидис, президент на Асоциацията на гръцките предприемачи в туризма, коментира: „Инфраструктурата е ключова за увеличаване на притока на туристи. До всяко интересно място трябва да се стига лесно и бързо, да предлага удобства на туристите, свързани с място за почивка и прехрана. Работещите в туризма имаме грижата да направим всяко посещение незабравимо, това е основната ни задача, това е нашият бизнес.“


Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар