Зима

Зима
Пролет

16 февруари 2015 г.

Хакери откраднали 1 млрд. долара от банки по света

Жертва на нападението са станали 100 банки в близо 30 страни

Мултинационална кибер банда е откраднала около $1 млрд. от финансови институции по целия свят чрез кибератаки, извършени през последните 2 години, съобщава британското списание SC Magazine. Сред мишените й са били и институции в България.

Престъпната мрежа, която е била наречена Carbanak, е съставена от хакери от Русия, Украйна и други страни от Европа, както и от Китай. Дейността на групата е била разкрита благодарение на съвместните усилия на Интерпол и Европол, руската компания за киберсигурност Касперски и властите на няколко страни.

В доклада на Лабораторията Касперски се посочва, че според техни данни, жертва на нападението са станали 100 банки в близо 30 страни. Атаките продължават и досега. Сред мишените на кибер нападенията са финансови организации в Русия, САЩ, Китай, Украйна, Канада, Румъния, България, Бразилия, Швейцария, Чехия, Ирландия, Полша, Великобритания, информира Temadaily.

Хакерите от бандата „Carbanak" атакували компютър на служител в банката, след което го заразявали с вреден софтуер.
 

По този начин хакерите си осигурявали достъп до мрежата, като стигали до компютрите, чрез които се осъществявало видеонаблюдението на банката
 

След това те можели да наблюдават, да записват и следят всичко, свързано с трансфера на пари от служителите на банката

„Те познавали всеки детайл от работата на банковите служители и можели да имитират тяхната дейност, за да прехвърлят пари по свои сметки или за да теглят пари в брой" - казва Касперски. Те били в състояние да принуждават банкомати да им изплащат пари в точно определени моменти. Дейността на хакерите много прилича на онова, което сме гледали в подобни филми или сме чели в криминални романи.
 

При отделни случаи киберпрестъпниците прониквали директно в центъра на счетоводните системи на банките и успявали да увеличават салдото по сметки и да прибират разликата. По този начин счетоводството на банката трудно можело да открие измамата.
 

Освен това коронен номер на хакерите било да установяват контрол върху банкомати и да теглят оттам пари в кеш в точно определен момент. Автоматите давали пари, без да се налага използване на кредитна карта и без да искат ПИН-кодове - те просто "изплювали" сумата. Това ставало при съвършена координация на действията: хакерите установявали контрол над банкомата дистанционно, а пред апаратите чакали престъпниците, които прибирали парите.

ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар