Зима

Зима
Пролет

13 февруари 2015 г.

Часовникът на страшния съд е на 12 без 4

Европейците заявиха, че няма да умират сами и че даже няма да умират.
 
“Най-чудесното нещо би било на земята, мирът да се сключва преди войната!” Джани Родари

Постигнатото досега в Минск трябва да се приветства. То е само първа крачка към трайно решение  на конфликта. Най-важното е, че се прекратява огънят от 0 часа на 15 февруари. С това се надяваме да се прекрати отнемането на човешки живот в тази невралгична точка на света. 


И това е най-важното. Оттам нататък започват проблемите. Не е ясно какво ще се прави по-нататък, не е ясно какво става с други участници в конфликта, макар че представителите на двете републики Логанск и Донецк подписаха споразумението. Да не забравяме, че на страната на властите в Киев стоят няколко паравоенни формирования, за които не е ясно колко ще бъдат ентусиазирани от мирното предложение и дали ще го спазват. Същото се отнася за бунтовниците. Така че може да очакваме и провокации и трудности при налагане на споразумението.

Второто, което се наблюдава, е забележителното разцепление в НАТО, а и на по-ниско ниво в Европейския съюз. НАТО се разцепи на две части: едната по оста Париж-Берлин и другата - по оста Лондон-Вашингтон. Разцеплението е очевидно и даже бих казал, че Съединените щати с доста голямо неудоволствие приемат нещо постигнато без тяхното посредничество. Само за разведряване на обстановката ще припомня, че и Париж, и Берлин са две столици, в които навремето руската, а по-късно и съветската армия са влизали. Освен това вече става ясно, че ако има трета световна война, няма да е само в Европа и отчасти в Азия. Този път тя ще бъде в целия свят. Няма да има защитени територии, каквото досега е Северна Америка, където от 1865 г. не са водени военни действия. В някакъв смисъл гарантираното взаимно унищожение отново изигра положителна роля. 


Стрелките на часовника на страшния съд остават на 12 без 4. През 70-те години след създаването и използването на ядрено оръжие група учени създават условно часовник на страшния съд, който отброява минутите до ядрения апокалипсис. Най-близко сме били до него по време на Карибската криза, малко преди това имаше тежка Берлинска криза, една голяма криза имаше в Косовската война. Сега наблюдаваме поредния много тежък сблъсък.

Така че да заключим, че това, което позитивно се случи покрай кризата в Украйна, е еманципацията на Европа. Европейците заявиха, че няма да умират сами и че даже няма да умират.

Важно е да се знае, че двете страни в конфликта: Киев и Новоросия, не контролират въоръжените си сили. Затова може да има провокации по много линии. Затова и двете страни трябва много да внимават. Положението на президента Порошенко никак не е добро, ястребите в неговото обкръжение могат да се изкушат да го махнат. Ястреби има и от другата страна. Важно е, че първата стъпка е направена.

Проф. Михаил Константинов, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар