Зима

Зима
Пролет

17 февруари 2015 г.

Цените на бензина и дизела отново прескочиха 2 лева

Средната цена на бензина на 16 февруари е вече около 2,03 лева

След като цените на бензина и дизела у нас паднаха под 2 лева за литър, на фона на световните пазари, където в продължение на шест месеца цената на петрола потъваше непрекъснато, през последния месец - 15 януари - 16 февруари, суровината отново поскъпна - с 22% и горивата у нас отново се продават на ниво малко над 2 лева за литър по бензиностанциите.

Средната цена на бензина на 15 януари е била 1,92 лева за литър, докато на 16 февруари е вече около 2,03 лева. Цената на дизела се е повишила с между 3,5% и 4% и вече достига ниво от около 2,06 лева за литър.

"У нас цената расте главно заради поскъпването на суровия петрол", обясни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. В интервю за БНТ той посочи, че три са факторите, които я формират - цената на суровия петрол, курса на долара спрямо еврото и котировките на готови нефтопродукти на световните пазари.

Бечев обясни, че стойността на суровия петрол е 40% от цената на горивата и затова при увеличение на цената на петрола на световните пазари от 22% горивата у нас са поскъпнали с между 4 и 5%.

Очакванията на експерта са цената на петрола на международните пазари да остане на ниво около 60 долара за барел в следващите месеци. Той обаче допълни, че е трудно да се правят прогнози заради ОПЕК. През последните месеци петролният картел е предприел действия срещу неконвеционалния добив на горива, посочи експертът.


„За момента тази акция е успешна, тъй като забелязваме сериозно съкращаване на финансирането за добиви в шистов и неконвенционален петрол", заяви Бенчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар