Лято

Лято

28 февруари 2015 г.

Пролетно бягство в перлите на Франция – Лион, Ница и Кан (галерия)

Малки, чаровни градчета, потънали в зеленина и благоуханни цветя както и масиви от лозя, са част от пейзажа...

Май е месец, през който французите се пробуждат от зимната летаргия и се отдават изцяло на насладата от пролетта. Дългата зима отстъпва място на топлото време, чистия въздух и красивата природа. 

Франция е целогодишна дестинация, но за ценителите на пълноценната отмора и задоволство от настъпилата пролет, се препоръчва да отправят поглед на юг. Малки, чаровни градчета, потънали в зеленина и благоуханни цветя както и масиви от лозя, са част от пейзажа. Всичко това в комбинация с дълбоките сини води на Френската ривиера са гаранция за незабравимо бягство от реалността.

Лион е третият по големина град във Франция (след Париж и Марсилия). Известен е с изисканата си кухня и красива архитектура. Тук се намира домът на Огюст и Луи Люмиер, които поставят началото на заснемането на снимки в движение или днешното кино. Градът е част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. 


Най-добрият начин да се опознае Лион е пеша или с колело. Важни и посещавани забележителности в града са красивите каменни църкви разположени на хълма Fourvière. Ценителите на изисканата храна ще бъдат очаровани от пазара Croix-Rousse, който предлага безкрайно разнообразие от специалитети. Вечерна разходка край река Сона и историческия квартал Vieux Lyons са незабравим завършек на деня из красивия френски град.

Малко по на юг се намира Ница, която е главна дестинация на Френската ривиера и е едно от любимите места на французите за бягство от суетата на големия град още от 18-ти век. Пролетта е предпочитан сезон да се посети Ница за тези, които искат да избегнат тълпите от туристи през лятото. 


Една от най-прекрасните гледки към града и Средиземно море могат да бъдат наблюдавани от Mont Boron. За любителите на изкуството, Ница предлага десетки музеи и галерии. Не бива да забравяме, че това е Франция – рай за търговци и купувачи на луксозни стоки. Авеню JeanMédecin доказва това с безбройните молове и търговски центрове. Ценителите на изкуството и цветята ще останат очаровани от малката и непретенциозна улица Cours Saleya.

Следваща спирка от пролетното пътешествие е Кан, известен най-вече с ежегодния международен филмов фестивал, който се провежда през май. Всяка година десетки световно известни личности пристигат с луксозни яхти и хеликоптери за поредното лъскаво издание на фестивала. Множеството 5-звездни хотели и луксозни магазини привличат като магнит туристите. 


Кан предлага за всеки по нещо. Може да се отседне в ултра луксозен хотел, разположен на крайбрежната промената Croisette или да се направи разходка из малките улички на стария град. Едно от най-добрите места за хранене е пазарът Marché Forville, който предлага вкусна и разнообразна храна и свежи плодове. Любителите на историята задължително трябва да посетят музея Musée dela Mer на остров Маргарите, който някога е бил дом на Човека с желязната маска.

Мекият климат и богатата френска култура привличат десетки туристи през пролетта, готови да бъдат завзети от чара на френския юг. Разходка из уличките и вкусно кафе в някое заведение със слънчева тераса, ще гарантират френския дух и насладата от пролетното време – поредно доказателство, че именно това е перфектният сезон за бягство, било то в романтичен Лион или стилните морски дестинации – Ница и Кан. 


hobyto.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар