Зима

Зима
Пролет

28 февруари 2015 г.

В убийството на Борис Немцов може да са замесени националисти

Рамзан Кадиров обвини западните тайни служби в убийството на руския политик

В убийството на руския опозиционер Борис Немцов тази нощ в Москва може да са замесени радикални националисти, съобщи източник от правоохранителните органи, цитиран от Интерфакс.

Сред приоритетните версии според него е престъпление, целящо дестабилизация на обществено-политическата обстановка в Русия.

"Ред признаци дават основание да смятаме, че убийството не е извършено от професионалисти, а от ултрадесни радикали, които смятат за противници и действащата власт, и политическата опозиция", заяви източникът.

Гилзите от патрони за пистолет калибър 9 милиметра, открити на местопрестъплението, са произведени в различни оръжейни заводи, каза той. Организираната престъпност обаче по принцип има възможност да купува цели партиди боеприпаси. "По всичко личи, че хората, стреляли по Немцов, нямат стабилни канали за доставка на оръжия", заключи събеседникът на агенцията.

По същия начин стояха нещата с убийството на адвоката Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурина преди няколко години в Москва, извършено от участници в националистическото движение БОРН, добави източникът на Интерфакс.

Лидерът на Чеченската република Рамзан Кадиров обвини западните тайни служби в убийството на руския политик, предаде ТАСС. Кадиров отправи обвинението от страницата си в Инстаграм, уточнява агенцията.

"Единствено сили, заинтересовани да нагнетяват напрежение, биха се решили на такава коварна стъпка. Организаторите на убийството са се надявали целият свят да обвини държавното ръководство в смъртта на Немцов и да предизвика протестна вълна. Няма никакви съмнения, че убийството на Немцов е организирано от тайните служби на Запада, чийто стремеж е по всякакви пътища да предизвикат вътрешен конфликт в Русия. Такава е практиката им. Първо приближават някого до себе си, окрилят го, наричат го приятел на Америка и Европа, после го принасят в жертва, за да обвинят политическото ръководство", твърди чеченският ръководител.

По думите му, има много такива примери, а трябва да се вземе предвид и "омразата на Киев към Русия".

"Тъкмо с ръцете на киевските тайни служби може да е изпълнена присъдата срещу Немцов, постановена в някоя западна столица. Днес обаче Борис Ефимович (Немцов) не беше реален претендент за властта в Русия", пише Кадиров.

По думите му, убийството на Немцов не е могло да бъде изгодно за руското ръководство, защото самата власт е имала нужда от този политик, отбелязва електронното издание "Лента".

Кадиров обяснява, че Немцов е бил опозиционер, който "формално съществува, но реално не е ярък лидер на т. нар. опозиция". В заключение чеченският лидер поднася съболезнования на роднините и близките на покойния.

Същевременно в центъра на Москва е открит автомобил, с който може да са избягали извършителите на убийството на руския политик Борис Немцов, съобщи телевизия РЕН-ТВ, цитирана от Интерфакс. "Белият автомобил на килърите е открит близо до мястото на разстрела", се казва на сайта на телевизията.

Източник от органите на реда потвърди за Интерфакс тези данни и уточни, че колата е намерена недалеч от улица Арбат в центъра на Москва. Следствен екип прави оглед на автомобила.

Възможно е обаче колата да няма нищо общо с престъплението, прави уговорка агенцията.

Опозиционерът Борис Немцов бе застрелян с няколко изстрела от движеща се кола тази нощ близо до Кремъл. По-рано руски медии съобщиха, че убийците са се движели с бял Форд Фокус или Форд Мондео.

Според източника на Интерфакс обаче откритият от полицията автомобил е бяла Лада Приора.

Рамзан Кадиров

Няма коментари:

Публикуване на коментар