Зима

Зима
Пролет

1 февруари 2015 г.

Замъка Келбърн (галерия)

Всеки шотландец се гордее със замъците в родината си, защото тези гигантски структури до днес пазят историята на народа му.

Един от най-необичайните и стари представителите е замъка Келбърн, построен през XIII век. По време на своето съществуване той е принадлежал на едно и също семейство и е предаван от поколение на поколение.

Семейство Бойл били нормандски благородници от Каен, Франция, които дошли в Англия през 1066 г. и се заселили в Келбърн през 1140 г. Първоначалната постройка била висока кула в нормандски стил, която впоследствие става част от по-обширен замък, построен през 1581 г. от Дейвид Бойл. През 1703 г. синът му става първият граф на Глазгоу. Именно той прави най-големите промени в замъка Келбърн, като присъединява към първоначалната сграда двуетажна къща.

За нещастие, Бойл се увличат по религията, строят и подаряват църкви из цяла Шотландия, и през 1888 г. се оказва, че семейството дължи 1 милион паунда. Дейвид Бойл, седмият граф на Глазгоу, е принуден да продаде земите си край Ървин, за да откупи обратно замъка, предложен на аукцион. Днес той е единственото притежание на фамилията. Дейвид Бойл, губернатор на Нова Зеландия от 1892 до 1898 г., прекарва живота си в непрестанно търсене на средства, с които да поддържа имението, където е живеел, поради липсата на друга собственост в Шотландия.

Наследниците му, Патрик Бойл, настоящият, десети граф на Глазгоу и жена му Изабел, споделят неговата участ. За да могат да поддържат замъка и да плащат данъците си, през 1977 г. те учредяват Центъра "Келбърн" и отварят цялото имение за посещения. В парка към замъка създават атракциона "Тайната гора", а през 90-те години започват да предлагат и турове из Келбърн и наемане на части от замъка за тържества и частни партита.

Разходката из градините на имението винаги е била най-вълнуващата част. В тях се намират две от 100-те дървета, включени в Списъка на Шотландското дружество за опазване на флората. "Тайната гора" моментално се превръща в най-атрактивната забележителност из парка. Тя е била създадена специално и е сред най-печелившите нововъведения, които семейство Бойл прави през годините. Те прорязват пътека в гъстата растителност зад замъка и създават истински атракцион. Разширяват блатото и го запълват с крокодили, изрязват лабиринт, в който се лутате сред огромни дървета и храсти, а във високата част на дъбравата прокопават тунел, който излиза в Замъка без вход. Всички врати и отвори в него са зазидани, но вие минавате под земята и влизате в замъка, но по-вълнуващото е как ще излезете от него...

Ако не сте привърженик на по-енергичните преживявания, то се отправете към Китайската градина, оазис на покоя и тишината. Тук ще видите статуя на Буда и малък китайски павилион, пазен от четири дракона, в който са изложени оригинални китайски рисунки. През центъра й протича малко поточе, в съответствие с класическото парково изкуство на Китай, което залага на учението Фъншуй.

Но независимо дали си падате по екшъна или по спокойствието, посетете "гвоздеят" на "Тайната гора" – Кулата, проектирана от Върнън Гибърд. Висока над 10 метра, тя може да побере 50 души наведнъж, а от балкона й се разкрива възхитителна гледка над цялата гора и замъка.

След обиколка из атракциите на Келбърн, може да се отпуснете в кънтри-ресторанта, сервиращ местни, домашно приготвени ястия и прясно изпечен хляб, или да се помотаете из сувенирния магазин, или пък да разгледате семейния музей, където ще ви разкажат историята на замъка и ще ви запознаят с най-изтъкнатите му представители.

Като всяка стара постройка и тази не е подмината от нуждата за основен ремонт. През 2007 г. експерти съобщават на семейство Бойл, че каменната зидария и в упадък. По предложение на децата си, Патрик кани четирима бразилски графит художници да рисуват по стените на замъка. Агенция Историческа Шотландия се съгласява с проекта, но при условие, че графитите бъдат премахнати, когато фасадата се реставрира. През август 2011 г. фамилията официално поискала от агенцията да впишат рисунките като постоянна атракция. Проектът получил символичното име "мост между културите".

Hobyto.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар