Зима

Зима
Пролет

17 февруари 2015 г.

И каляската пак заприличва на тиква

По традиция предизборните приказки в България свършват на стотния ден от новата власт...

 За първите си 100 дни правителството отчете, че е "отворило широк фронт от реформи". 

"Желанието да се правят реформи мисля, че присъства. Ако така продължим в следващите месеци, ще имаме и много конкретни резултати", посочи вицепремиерът Томислав Дончев.

За продължаването "така" няма основания за съмнения за разлика от "конкретните резултати". Темата за съдебната реформа например беше изчерпана с неотдавнашното обяснение на председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ), че "за реална реформа на съдебната власт трябва промяна на конституцията". Но  приетата "радикална стратегия" поне послужи за целите на мониторинговия доклад на ЕК.

Новите управляващи направиха назначения, които не отстъпват на назначенията на предишните и по-предишните. Немалко кадри просто бяха върнати по местата им от първия кабинет "Борисов", а обещанията за конкурси и критерии за професионализъм набързо отидоха в кошчето за боклук.

Близо 4-те млрд. лева дълг заради краха на КТБ бяха стоварени на данъкоплатците, но разследването на случая все така цикли, а отговорността от ръководителите на ключовите контролни институции БНБ и КФН на практика е свалена.

Не е изненада, че най-сериозният препъникамък е пред пенсионната реформа (по вицепремиера Бъчварова), но акцент на първите 100 дни със сигурност са гласуваните скандални поправки за пенсионните вноски, засега с отложено обнародване в Държавен вестник.

Външният дълг за 16 млрд. лв. е процедурата, която ще гарантира изпълнението на бюджета и финансовата стабилност в следващите три години, обясниха управляващите. "Докато България има дефицит, ще се трупат дългове", предупреди финансовият министър, който именно е  отговорен да няма дефицит или поне да намалява съществено. Бюджетът за 2015 г. не разкрива мерки за балансирането му. А с дългове, които да покриват дефицитите, всеки може да управлява - въпросът е докога.

Дългоочакваната реформа в БДЖ приключи точно за два дни с пускането отново на спрените губещи влакове плюс отпускането на още 40 млн. лв. на потъналата в задължения компания да се подготви по-добре за реформата. "Безплатното" саниране на панелки пък замени магистралите като приоритет. Първият 1 млрд. лв. беше отпуснат скоростно и "безкомпромисно" спрямо експертните оценки за ефекта от избраната технология.

"В някои региони положението с незаконната сеч е много тежко - работим по въпроса, но няма как да очакваме резултати за 2-3 месеца", обясни и земеделският министър Танева. Остава неясно какво толкова пречи да се види резултат, особено ако положението е и "много тежко".

Поправките в Закона за МВР ни казват да не чакаме реална реформа, но продължава абонаментът му за допълнителни средства.  След лъвския пай от близо 126 млн. лв. за заплати от втората бюджетна актуализация за 2014 г.  ведомството предколедно беше зарадвано с още 30 млн. лв. "за текуща издръжка и обезщетения", а после и с още 90 млн. лв. за строителството на оградата с Турция - набързо и без търг.

Примерите нямат претенция за изчерпателност, само показват, че "широк фронт от реформи" все още не се забелязва. А бедата е, че с всяка година фронтът ЗА реформи става все по-широк.

По традиция предизборните приказки в България свършват на стотния ден от новата власт. Но за разлика от фантастичния свят на детските книжки, пак по традиция, уви, в българската реалност на 101-ия ден каляската започва отново да се превръща в тиква.


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар