Зима

Зима
Пролет

25 февруари 2015 г.

Вл. Путин: Спирането от Киев на доставките на газ за Донбас намирисва на геноцид

"Ако не постъпят нови плащания от Украйна, "Газпром", в съответствие с договора ще спре доставките"

 Руският президент Владимир Путин заяви, че спирането от Киев на доставките на газ за Донбас намирисва на геноцид, предаде РИА „Новости".

„Не стига, че там (Донецк, Луганск) има глад - и ОССЕ констатира това, че има хуманитарна катастрофа, а спряха и газоподаването. Как се нарича това? Това вече намирисва на геноцид", каза Путин на пресконференция в Москва след срещата с кипърския си колега Никос Анастасиадис.

„Съдейки по случващото се, у някои днешни отговорни украински ръководители липсва разбиране за това, какво са хуманитарни проблеми, какво е хуманизъм изобщо. Самото понятие, според мен, вече е забравено", отбелязва той.

Путин допълни, че когато повдига тези въпроси в разговорите с украинското ръководство, в отговор чува: „Те сами си воюват, нищо няма да плащаме".

Преди дни руският газов гигант „Газпром" възстанови подаването на газ за Донецка и Луганска области по алтернативни газопроводи от времето на бившия Съветски съюз.


"Газпром" изцяло изпълнява задълженията си по доставките на газ за Украйна и ще продължи да го прави. Предплатените количества от Украйна обаче ще й стигнат за 3-4 дни. Ако не постъпят нови плащания, "Газпром", в съответствие с договора ще спре доставките" заяви президентът на Русия Владимир Путин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар