Зима

Зима
Пролет

25 февруари 2015 г.

Как депутатите преосмислиха дълга за няколко часа

С едно магическо изречение Владислав Горанов преобърна позициите на цели три парламентарни групи днес по спорната тема за тегленето на нов външен дълг.

По време на дебатите в Народното събрание финансовият министър каза, че поема ангажимент поне 2 млрд. лв. от сумата на заема да останат неизползвани. Това "златно" изречение беше достатъчно ДПС, АБВ и БДЦ да "забравят" аргументите си против и да решат, че всъщност нямат проблем с ратификацията на договора с четирите банки. Твърдо срещу дълга останаха партньорите в организирането на протести БСП и "Атака", но техните гласове не бяха достатъчни, за да се блокира инициативата.

ДПС

А тази сутрин депутатите се бяха събудили със съвсем различни намерения. Поне ако съдим по совалките из сутрешните блокове на депутати от БДЦ и нарочните пресконференции, които дадоха ДПС и АБВ вчера.

Тогава Йордан Цонев (ДПС) беше категоричен, че парламентарната му група ще гласува против ратификацията на нов дълг и дори призова всички, които са против, да бъдат в зала. Приведе и три стройни аргумента от финансов, политически и икономически характер. Основните възражения на ДПС, посочени от Цонев, бяха, че идеята за заема се е появила в "дефицит на консултации между управляващите, управляващото мнозинство и опозицията" и че представлява "отказ от реформа".

50-минутната реч на Владислав Горанов в парламента днес се оказа достатъчно ясна и изчерпателна, за да го убеди в обратното. "Ние сме удовлетворени от това, че има заявка за правене на реформи и два милиарда по-малко. Ние сме удовлетворени от това, че финансовата система ще търси стабилност и събиране на парите от КТБ и ще следим за правенето на тези реформи", заяви същият този Йордан Цонев от парламентарната трибуна, след което депутатите на ДПС гласуваха единодушно "за" поемането на дълг.

АБВ

Решаващата роля за убеждаването на парламентарната група на АБВ обаче изигра не Горанов, а министър Ивайло Калфин. От парламентарната трибуна той каза, че подкрепя ратификацията и знае, че така влиза в противоречие с позицията на АБВ. И след като намекна, че би подал оставка заради това, депутатите от АБВ гласуваха "за" нов дълг.

А само преди седмица, в първата порция дебати, лидерът на АБВ Георги Първанов разклати стабилността на управляващото мнозинство с думите, че "партньорството им с ГЕРБ е в кавички" заради некоректното отношение на партията на Бойко Борисов. На брифинг вчера той повтори, че АБВ няма да подкрепи споразумението за нов дълг. "Ние сме против, защото в това, което сега ни се предлага, няма предпоставки за растеж и развитие. За разлика от други политически сили, АБВ влезе в този дебат конструктивно, с очакване да чуем аргументи и да бъдем убедени. Мога да кажа, че ние приемаме за удовлетворителни отговорите, които бяха дадени от министър Горанов относно избора на банките и размера на лихвата. Големият кръг въпроси са свързани с рефинансирането на старите дългове", допълни Първанов.

Явно големият кръг въпроси е бил бързо затворен, показа гласуването днес.

БДЦ

От Българския Демократичен център, както сега се нарича бившата вече партия на Николай Бареков, никой не е очаквал особена последователност. Затова помогнаха и разнопосочните й сигнали през цялото време. Така например след консултациите при президента вчера, зам-председателят на БДЦ Светлин Танчев заяви, че тяхната група не е против България да вземе заем и че "трябва да се възползваме от исторически най-ниските нива и по дефиниция на най-евтиния ресурс, който е възможен - заемният." Но уточни, че искат малко повече конкретика за това в какво ще се вложат.

Днес в сутрешния блок на TV7 обаче го опроверга Любен Дилов-син. Той каза, че БДЦ няма да подкрепи дълга, защото до този момент няма никакъв смислен отговор нито от финансовия министър, нито от министър-председателя в какво ще бъде инвестирана разликата между покриването на стари задължения и големия размер на новия дълг. Депутатът добави, че това, че неговия колега Георги Ковачев го е подкрепил в комисия, не означава, че гласуват "за". Както видяхме днес - явно в крайна сметка означава.

ПФ
 

Всъщност финансовият министър Владислав Горанов удари на камък само в опита си да убеди коалиционните си партньори от Патриотичния фронт. Той излезе оптимист от срещата им в парламента вчера, но уточни, че не знае как ще гласуват формациите на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Тази сутрин самите депутати още не бяха сигурни и твърдяха, че не са се разбрали все още. И после вкупом решиха да се "въздържат" от мнение. Само един гласува "против".Отговорите на финансовия министър се сториха удовлетворителни на Йордан Цонев и цялата парламентарна група на ДПС
Сapital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар