Зима

Зима
Пролет

19 февруари 2015 г.

Новият кмет на Дебалцево Александър Афендиков е шесто поколение грък

В Дебалцево се създават условия за възстановяването на мирния живот.

Лидерът на ДНР Александър Захарченко подписа постановление за създаването на специална комисия за възстановяване на града. В състава й влизат ръководителят на министерството на извънредните ситуации (МИС) на републиката, представители на ведомствата и едно ново лице – назначеният от ръководителя на ДНР кмет на Дебалцево Александър Афендиков.

На първата си пресконференция Афендиков се появи във военна униформа с гръцкото знаме на лявата ръка. Присъстващите на пресконференцията журналисти веднага забелязаха този малък детайл и след приключването на снимките новият ръководител на администрацията в Дебалцево сам съобщи пред руската телевизия LifeNews, че е шесто поколение етнически грък. По думите на Афендиков, в южната част на Украйна има много гърци, живеещи в малки населени места, едно от които е в района на Мариупол.

По време на конфликта в Донбас Афендиков е заел позиция на страната на опълченците и известно време дори е бил комендант на Енакиево. В момента му предстои да встъпи в длъжност кмет на Дебалцево в качеството на мирен строител. Както съобщават представители на междуведомствената комисия, възстановяването на Дебалцево ще започне още днес.

„Нашата задача е да възстановим работата на извънредните служби във всеки един град. Ако не знаете, по време на конфликта на централните ведомства на Украйна е била дадена заповед да изведат всички тези служби от градовете, като се стигнало до там, че дори оборудването и цялата техника са били изведени от там. Хората просто са били изоставени. Сега ние ще върнем автомобилите за спешна помощ. Следващият етап е да организираме мирния живот, за да могат хората да разберат, че ни е грижа за тях“, каза Алексей Кострубицки, ръководител на МИС на ДНР.

Новият кмет на Дебалцево Александър Афендиков разказа, че в момента в мазетата и полуразрушените къщи се крият повече от 5 хил. граждани. 50 % от жителите на града са напуснали района и са отишли на по-безопасно място. На тези, които са останали, ще бъде предложена топла храна, а на желаещите да напуснат града, ще бъде предоставена възможност да отидат в Донецк или Шахтьорск.

„Ще създаваме места за временно настаняване на хора, както и пунктове за раздаване на храна. Ще бъдат възстановени и пунктовете за хуманитарна помощ на гражданите. Финансова помощ също ще се отпуска в местата, където ще бъдат настанени хората. Списъците с пенсиите ще бъдат готови утре“, съобщи Афендиков, като колегата му допълни, че изплащането на пенсиите ще се осъществи в продължение на три-четири дни.

Припомняме, че кметът на Дебалцево бе назначен веднага, след като над града бе издигнато знамето на Новорусия.

Александър Афендиков

ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар