Зима

Зима
Пролет

15 февруари 2015 г.

Гармиш-Партенкирхен - Баварската перла (галерия)

Освен на живописната природа, очарованието на малкото градче се дължи и на къщите в баварски стил, красиво украсени с рисувани сцени и прозорци експлодиращи с цветя.


 

 

Гармиш-Партенкирхен е планински курортен град в Бавария, разположен в сърцето на Алпите, под най-високия връх в Германия Цугшпице (2964 м). 

Първоначално Гармиш и Партенкирхен са били две отделни градчета, но през 1935 година с постановление на Адолф Хитлер те се обединяват в едно за Зимните олимпийски игри през 1936 г. в страната. Именно с това домакинство изгрява и звездата на планинския курорт, чиято слава и до ден-днешен не залязва.

Китния алпийски спортен център се намира близо до австро-германската граница - на 67 км от летището в Инсбрук и на 90 км от Мюнхен. На всеки час от жп гарата в Мюнхен тръгват влакове към Гармиш, а пътуването с тях е истинско удоволствие заради живописните гледки на алпийски пасища, снежнобели върхове и кристално чисти езерца. Курортът е свързан с мрежа от пътища и с всички останали курорти от Източните Алпи.

Още от средата на ХХ век Гармиш-Партенкирхен става любимо място за привържениците на зимните спортове и планинарите от цяла Европа заради живописните си пейзажи и отличната кухня. В курорта могат да се упражняват всички снежни и ледени спортове - ски, сноуборд, кънки, хокей на лед, ски-скокове, кърлинг. За скиорите са изградени четири основни ски зони - Цугшпице, Гармиш Класик, Екбауер и Ванк с общо 50 писти с дължина 120 км. Тук се намира и популярното трасе "Кандахар", където се провеждат стартовете по спускане и супергигантски слалом от Световната купа по ски.

Зимния център се развива на практика на четири нива, като най-ниското е за любителите на ски-бягането с обща дължина на трасетата 40 км. На следващото стъпало са районите Екбауер, Кройцек и Хаусберг. Третият "етаж" е зает от Остерфелдер, а на последният е Цугшпице, където се намират знаменитите ледници. 50 лифта се грижат за предвижването на туристите в района на Гармиш-Партенкирхен, като на час поемат близо 12 000 души.

В последно време градчето е популярна дестинация и сред сноубордистите, за които са създадени специални пътеки. Друг любим спорт тук е парапланеризма и при хубаво време задължително се виждат реещи се във висините негови фенове. За планинарите са прокарани над 100 км трекинг маршрути, криволичещи покрай алпийски езера.

Освен на живописната природа, очарованието на малкото градче се дължи и на къщите в баварски стил, красиво украсени с рисувани сцени и прозорци експлодиращи с цветя. Почти всички сгради в Гармиш-Партенкирхен имат уникални стенописи на външните си стени, изобразяващи някакво историческо или религиозно събитие или животни, както и рисунки на прозорци, статуи и др. предмети, които все едно са част от зданието, а в действителност не са там. Разходката из града наистина е едно истинско удоволствие за сетивата.

Забележителностите в планинския курорт са енорийската църква "Св. Мартин" от 18-ти век на Мариенплац и друга готическа църква "Св. Мартин", разположена от другата страна на река Loisach, която е по-стара. Тя датира от 1280 година и притежава огромен стенопис на Св. Кристофър. В центъра на града се намира олимпийският леден дворец, в който често местни жители играят кърлинг там - един от любимите им спортове на закрито.

Германците са помислили и за нощните развлечения на гостите. В зимния център има няколко дискотеки и казино, а любителите на културните събития могат да посетят ежегодния фестивал на композитора Рихард Щраус, който е живял в кокетното градче.


Hobyto.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар