Зима

Зима
Пролет

15 февруари 2015 г.

В Донецк и Луганск се радват на примирието, но нямат големи надежди

"Чакахме прекратяването на огъня в един през нощта, както чакаме часовникът да удари дванайсет на Нова година"

 Прекратяването на огъня в Източна Украйна през последните 12 часа като цяло се спазва, с някои изключения в Дебалцево и Луганск, заяви пред журналисти ръководителят на специалната мониторингова комисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за Украйна Ертугрюл Апакан.

Жителите на Донецк прекараха първа нощ без бомбардировки срещу града, благодарение на прекратяването на огъня, но не вярват, че то ще продължи дълго.

"Не ми се вярва, че спирането на огъня ще бъде спазвано дълго. Даже и да е само няколко дни, пак не е зле. Ще ни позволи да възстановим водата, газоснабдяването и електричеството. От 12 януари в нашия дом ги няма и трите", разказва 77-годишният местен жител Андрей Андреевич.

Примирието влезе в сила от нощта, въпреки престрелки от двете страни, които приключиха до 3 часа.

Пазарът срещу железопътната гара в Донецк бе необичайно оживен тази сутрин.

"Има 10 пъти повече хора от обикновено. Почти както преди войната", се радва Ирина, продавачка на сладкиши и бонбони.

"Чакахме прекратяването на огъня в един през нощта, както чакаме часовникът да удари дванайсет на Нова година", възкликна жената от съседната сергия, която продава кисели краставички и кисело зеле.

"Хората тук са толкова отчаяни от всекидневните бомбардировки, че не вярват ситуацията да се подобри", допълва тя.

В другата сепаратистка област в Източна Украйна - Луганск - също изглежда, че прекратяването на огъня се спазва като цяло, макар че двама цивилни бяха убити на място под контрола на украинската армия.

На 25 километра от стратегическия град Дебалцево, където се водиха най-ожесточените сражения между украинската армия и проруските сепаратисти, украинските войници се развличат с четене или с игра на футбол, съобщи журналист на АФП.

Войниците там обаче също са скептични колко ще продължи временното затишие.

"Има надежда, разбира се, но е малка", каза един войник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар