Зима

Зима
Пролет

2 февруари 2015 г.

Министър Павлова развенчава лъжите за санирането на жилищни сгради

„Който е по-бърз и се справи по-добре, има шанс за инвестициите“

 Срещу програмата за саниране се е разразила антикампания, хората стават жертви на спекулации и манипулации. Това констатира регионалният министър Лиляна Павлова, която се зае да развенчава лъжите от самото начало.

Днес започна подаването на документи за участие в програмата, която е част от предизборната платформа на ГЕРБ. Тя предвижда с 1 млрд. лв. да се санират няколко хиляди блока в цялата страна.

Павлова разсея внушенията, че парите по програмата ще бъдат отпускани само на определени общини. „В програмата ще могат да се включат всички 265 общини, ако имат подходящи панелни сгради. Няма значение кметът от коя политическа сила е избран или общината дали е голяма, или малка“, каза министърът в Плевен.

Тя обясни още, че няма квотно разпределение за големи и малки общини. „Който е по-бърз и се справи по-добре, има шанс за инвестициите“, каза Павлова.

Тя обясни и че ресурсът от 1 млрд. лв. е осигурен от българското правителство.

Министърът разсея и друг мит – че дадените под наем имоти ще пречат на санирането. Това няма да е така, ако собствениците на тези имоти подадат декларации, че са съгласни, стана ясно от думите на Павлова.

На въпрос защо се създава сдружение, а не решава проблемите Общото събрание, министърът поясни, че сдружението е юридически субект, който може да получи държавна помощ.

Сдружението не може да вземе жилището на някого, защото е регистрирано целево, с ограничени пълномощия, каза още Павлова в отговор на друг въпрос.

Това, че обявяват събиране на пари за участие в санирането, също е голяма измама, защото нищо не се плаща от гражданите, каза министърът. Министърът поясни също, че асансьорите няма да се сменят, но могат бъдат приведени в нормите на енергийната ефективност.

Остъкляването на балконите не пречи на санирането, климатиците ще трябва да бъдат преподредени, за да има естетически вид сградата.

Общините ще трябва да помагат при издирване на неизвестни собственици. Достатъчно е, ако те са в друга държава, лично да изпратят по пощата декларация за съгласие за саниране, без да е нотариално заверена, поясни Павлова.

Министърът обяви, че програмата има два важни ефекта - социален и икономически. Тя беше категорична, че санирането ще промени облика на сградите и ще намали разходите за отопление на домакинствата. От друга страна, това е инвестиция от 1 млрд. лв. В строителството е възможно да участват малките и средни фирми и секторът да получи заетост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар