Зима

Зима
Пролет

5 февруари 2015 г.

Кабинетът отстъпи за ведомствените бензиностанции

Държавата за втори път се отказа да контролира най-тъмната зона в търговията с горива - т.нар. ведомствени бензиностанции. Те са около 30 хиляди и са основно собственост на зърнопроизводители и транспортни фирми.

Изчисленията на държавата за консумацията на горива в страната показват, че годишно от сивия сектор бюджетът губи над 1 млрд. лв. и основните заподозрени са тези обекти, защото продажбите през тях не се отчитат.

Мярката към тях трябваше да е задължително инсталиране на нивомери и фискални устройства с връзка към НАП, както е при бензиностанциите от години. Сега обаче след заплаха от протести основно от страна на земеделските производители Министерството на финансите предлага обектите само да влязат в регистър, т.е. пак остават извън контрол. Възможно е отказът на правителството да е само временна маневра за намаляване на напрежението. Факт е обаче, че управляващите изглеждат прекалено отстъпчиви пред заплахата от стачки. Ако наистина аргументът срещу е, че опериращите ведомствени бензиностанции не могат да си позволят еднократния разход от около 5 хил. лв., то инсталирането на уредите можеше да се отложи примерно с 6 месеца или дори година. Но то изчезва и се заменя от регистрация.

Облекчение чрез наредба

Стъпката назад е записана в новата наредба за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти, публикувана за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство. Тя заменя представената три седмици по-рано наредба, която предвиждаше контролът върху ведомствените бензиностанции да се изравни с този, който действа върху бензиностанциите за продажба на горива.

Самите промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС) се случиха експресно в края на годината. Мярката е безспорна, единствената критика беше, че собствениците на ведомствени бензиностанции не знаеха за новото си задължение. Реално обаче законът не вкарва нивомерите, те трябваше да са във въпросната наредба.

Желанието на правителството да въведе тотален контрол върху движението на течни горива на територията на страната срещна отпора на зърнопроизводителите, транспортните компании и някои от търговците на горива. А министърът на финансите Владислав Горанов и премиерът Бойко Борисов публично заявиха, че няма да отстъпят от намерението си. Сега наредбата ги опровергава.

Остават обаче констатациите на Министерството на финансите, че държавата губи годишно между 1.1 и 1.2 млрд. лв. от укриване на данъци върху доставките и продажбите на течни горива. И че "не може по безспорен начин да се установи дали от тези обекти се извършват зареждания само на собствени превозни средства, машини и съоръжения, или се извършват и нерегламентирани продажби на течни горива без платени данъци, както и дали в тях не се зарежда нелегално гориво, за което не са издадени документи". Анализът на ведомството е показал, че общият брой на бензиностанциите за продажба на горива на територията на страната е 3105 при над 30 000 обекта за зареждане на горива, т.нар. ведомствени бензиностанции.

Аргументите на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) са, че е невъзможно да изпълнят изискванията в толкова кратък срок, а някои земеделските производители не могат да си позволят подобни извънредни разходи (въпреки че всяка година те получават над 1 млрд. лв. субсидии). Позицията на Асоциацията на земеделските производители в България е, че допълнителните разходи не са оправдани, а техническите изисквания – неизпълними на места. Протестно писмо изпратиха и от Съюза на международните превозвачи и от Националното сдружение на българските превозвачи.

Неразбрали и неискащи

Въпреки промяната на наредбата и отстъплението на правителството вчера националната асоциация на зърнопроизводителите обяви, че ще започне протести, ако се налага секторът да въвежда нивомери и фискални устройства. Зърнопроизводителите твърдят, че офертите за оборудването са за средно около 15 хил. лв. "Трябва да се направи обективен анализ и да се преразгледа законът в частта му за земеделските производители", съобщи зам.-председателят на сдружението Ангел Вукодинов.

По информация на "Капитал Daily" няколко асоциации, сред които и тези на зърнопроизводителите, водят преговори с правителството, за да се стигне в крайна сметка до това решение. Според неофициална информация текстовете, които са останали в наредбата, не са окончателни, защото по останалите все още се преговаря.

Няма коментари:

Публикуване на коментар