Зима

Зима
Пролет

6 февруари 2015 г.

Момчето, което разнасяше пиците

Един доказан политически шмекер ще съветва премиера. (Който, между нас да си остане, не му отстъпва!)...

В есето си «Смехът» Анри Бергсон пише: «Попитали един човек защо не плаче по време на някаква проповед, когато всички останали се късали от рев, а той отвърнал: «Не съм от тази енория.»

И аз, ако не бях от тази енория, много от нещата, които стават в нея, нямаше да ме натъжават, а щяха сигурно да ме разсмиват. Като например назначаването на Яне Янев за съветник на премиера по въпросите на борбата с корупцията. Това не е просто да се смееш, ами да се скъсаш от смях… Но, за съжаление, и аз съм енориаш тук и пасом на същите пастири...

Много ме учуди това назначение. И после още веднъж ме учуди това, че никой не се учуди, никой не коментира, никой не протестира. Сякаш то не е подигравка, не е гавра с последните надеждите на хората да се направи някакъв опит да се пребори корупцията, тоя бич на съвременна България. И ми се искаше да напиша, знаете ли какво? Искаше ми се да напиша: Да ви… таковам и на реформата, и на борбата с корупцията и на всичко! Защото точно това направи премиерът с това абсурдно назначение. Подигра се, изгаври се! Няма как по друг начин да се тълкува назначаването на един  политически клоун за съветник в една сфера, от която и Европа, и всички българи очакват толкова много.

Не знам каква е целта на това назначение. Вероятно да не отива на вятъра огромната експертиза на Янето. (Намигам!) А може да е „меритократично” назначение, в смисъл Янето нещо много да е заслужил на Бойко, нещо, което само те си знаят… Знае ли човек. Уж всичко е прозрачно, пък нищо не се вижда…

Отношенията на Борисов и Яне Янето са сложни, объркани и по своему криминални. Началото им се губи някъде в далечната 2006 г., когато Янето беше подочул, че Бойко ще кръщава партията си ГЕРБ и беше изприпкал и запазил името. И Борисов ревеше като бяла мечка в топло време срещу оня “нещастник” Яне Янев: «Това са долнопробни хора!” И се принуди да регистрирал сдружение с идеална цел. И без това беше вън от всяко съмнение, че целта беше идеална... После, в предизборната кампания през 2009 г. Янето комплиментираше Борисов и партията му по всевъзможни начини - “ГЕРБ е истинският мутант на криминалния преход”, “хибрид между БКП и МВР”, “ГЕРБ са политическият изрод на прехода!» След изборите сякаш нищо не е било. Яне Янев, заедно с Волен Сидеров, гласува за правителството на Борисов. И се издигна дори до шеф на парламентарната Комисия за борба с корупцията. После отношенията на Борисов и Алексей Петров нещо се объркаха...

Не се изисква някаква особена прозорливост, за да се разбере, че Яне Янев и партията му РЗС са сляп клон в партийната еволюция у нас. (Ако има сред вас хора, гласували за РЗС, да идат да се гръмнат. Да, не се шегувам.) И те отдавна щяха да са забравени, ако за тях не бяха се погрижили службите. Защото и Яне, както и Сидеров преди това, са посевки на службите. Тези дребни политически гризачи, които разнасят заразите на политическата демагогия, популизма, партийното интригантство, получиха право на политическо битие именно от тъмните сили.

В началото на 2009 г. шефът на вътрешната комисия в НС Минчо Спасов каза: "Стигна се дотам, че една партия си позволи да се обяви за "партията на ДАНС". Тогава заместникът на Яне Янев публично се похвали, че Петко Сертов му казал, че най-добре работи с РЗС, а останалите партии му пречели. И колкото и да е учудващо, ДАНС въобще не излезе с опровержение.

Това изобщо не противоречи на казаното през същата година от Румен Овчаров на пленум на софийското БСП: «Кой реши, че създаването и поддържането на РЗС ще ни помогне?” Въпросът беше риторичен. Решението е на Станишев, реализацията е през формалния шеф на ДАНС (Сертов) и неформалния (Алексей Петров).

Та казвам, че зад бутафорната фигура на Яне се подава пешът и на бившата ДС (Бивша друг път!) и на настоящите служби. Според Николай Колев - Босия Яне бил действащ агент, подвизавал се с псевдонимите  «Хлапето»  «Личко». Вербуван бил от Транспортна полиция.

В статията на "24 часа" "Две димящи дула" авторката, възхвалявайки смелостта на Янетата (така наричаха Яне Янев и Митко Абаджиев, когато не ги наричаха Долче и Габана), между другото четем: "У нас ги приема гл. прокурор, пускат ги в оборудваните стаички на ДАНС, пият кафе с председателя на ВКС и шефа на НСС..." Авторката няма откъде да знае всичко това, ако те не са се похвалили...

И явно именно в тези оборудвани стаички агентите на ДАНС са им давали разни неща, които те после да ни съобщават...

През 2009 г., в разгара на предизборната кампания, американският посланик у нас Нанси Макълдауни пише грама до своето правителство, озаглавена: „Изборите в България - боклуци на входа, боклуци на изхода”. За всички политици имаше по нещо и малко от тях бяха поласкани… Та за РЗС се казваше, че е креатура на БСП, с неясно финансиране, предвождана от политическия клоун и шарлатанин Яне Янев.

Клоун и шарлатанин, който ще съветва премиера!

Шефът на СЕМ Георги Лозанов коментира, че докато не каже откъде получава информацията си, "борбата с корупцията на Янев ще буди съмнения, че е инструмент за борба между самите корумпирани..." Лично в мен не будеше никакви съмнения. Нямам навик да се съмнявам в очевадни работи.  Просто Янето беше момчето, което разнасяше пиците и букетите. Други ги поръчваха.

До преди да бъде допуснат в «оборудваните стаички» Янето правеше смехотворни разкрития: “Имаме информация, че премиерът Симеон Сакскобургготски е генерал от ЦРУ под прикритие.”

Хлъц!

Но когато Бойко Борисов и Цветанов тръгнаха на война с Алексей Петров, арестуван зрелищно и унизен, Янето тръгна да «уволнява» Борисов и да вади истински компромати.  Първо  беше за Искра Фидосова и едни 150 хил. лв., които получила от «Титан», фирма, на която малко по-рано Борисов като кмет беше отдал боклука на София. Последваха апартаментите на Цветанов. После досието на Буда...

На което властта отговори като разби групата на РЗС. И народният трибун се тръшкаше като детенце на плажа, на което лошият чичко е настъпил пясъчния замък: „Искам си групата, веднага си ми върнете групата…” Даже даде някакъв ултиматум на Борисов до три дни да му възстанови групата, иначе…

„Не е нормално, вайкаше се народният трибун, в демократична държава в петък сутрин министърът на вътрешните работи да говори, че една ПГ може да намалее и същото да се случи до края на деня”.
 

Може да е било съвпадение. А може Цецо просто да има ясновидска дарба. Така де, всеки човек има някаква дарба, бива ли само Цецко да няма хептен никаква.

А да не би, сега ми хрумва, с това назначение Борисов да цели да покаже, че е променил отношението си към сексуалната „другост”? Защото той в редица свои изказвания се разкри като хомофоб, а това едва ли се харесва на европейските и американските ни партньори. За Яне се е създала някаква такава неяснота в сексуален смисъл. Даже не точно неяснота, защото Сидеров крещеше в кулоарите на НС: „Ти си педал, признай си и ще ти олекне!” И дори изнамери жертва на сексуален тормоз от страна на Янето. Пък Любен Дилов говореше от трибуната за „смутена сексуалност”… Колегата политолог Огнян Минчев каза нещо за "пейоративния формат" на Янето, което не го знам какво е, но подозирам, че е по-лошо и от педераст. Наблюдатели на парламентарния живот твърдяха, че никога не са виждали Яне с жена. Пък други отиваха още по-далеч - и с мъж не били го виждали... Даже повече се криел с мъж да не го видят. Тоест, намекваше се публично, че от белезите на своя пол Янето е запазил едва ли не само панталона. Като му тръгне на един мъж име, даже и да се ожени не помага. Почнаха да говорят, че по време на сватбата, когато гостите викнали «Горчиво!», Яне се ръкувал с булката. И изобщо женитбата му беше изтълкувана като минаване на прикритие... Както и да е. Кой където му е сладко. Въпросът е, че когато за една постъпка няма нормално обяснение, почва да се търси криминално, сексуално или някакво друго. Така и с назначението на Яне. Възможно е то да е още една крачка към образа на обединителя, демек на президента. Възможно е също да е опит на Борисов да си разширява социалната база. Е, в случая с РЗС я разширява с трима-четирима души, но кой ти ги дава…

И една последна хипотеза. Нали си спомняте какво казал Линдън Джонсън, когато го попитали защо държи Едгар Хувър за шеф на ФБР? „Better to have him inside the tent pissing out, than outside pissing in.” (По-добре да е в палатката и да пикае навън, отколкото да е навън и да пикае в палатката) Та може би и Янето затова е поканен в палатката. Логично е, не ли?

В крайна сметка мотивите за назначението не са най-важното. По-важно е, че един доказан политически шмекер ще съветва премиера. (Който, между нас да си остане, не му отстъпва!)

Тони Филипов, д-р в. "Ретро"

Няма коментари:

Публикуване на коментар