Зима

Зима
Пролет

3 февруари 2015 г.

Краят на трансферния прозорец е новото футболно шоу

Най-важното нещо, което прави футболът игра номер едно в света е да бъде постоянно в центъра на вниманието.

В един момент от деня всички световни медии да се фокусират само и единствено в това, което се случва около Царя. И появата на новото изобретение, наречено затваряне на трансферен прозорец, се вписва отлично в тази схема.

Без организация и без нито пени разход, на 31 август и на 31 януари всяка година футболът получава най-голямата реклама. Базирана само и единствено върху фактора човешко любопитство. Дори нищо да не се случва, очакванията хиперболизират ситуацията и цацата се превръща в кит.

А този път в деня след уикенда всъщност не се  случи
 

Нищо кой знае колко сериозно

Констатацията е, че в последния ден на зимния прозорец се затвори кутията с постна пица. Там останаха само един Куадрадо, продаден от „Фиорентина” на „Челси”, и световният шампион Шюрле, който пък си тръгна от синята част на Лондон по посока родната Германия. Нападателят, дал паса за златния гол на финала Германия - Аржентина, вече е футболист на „Волфсбург”.

Големите пасуват през зимата, това е изводът, който се натрапва от самосебе си. Краят на спекулациите дойде при липса на каквото и да е било раздвижване при клубовете, които ще бъдат на четвъртфинал в Шампионската лига след месец. Всъщност само „Реал”, повече за реклама, отколкото за футболен ефект привлече двама нови, но едва ли младите Силва и Йодегард ще предизвикат интерес поне в близките месеци.

"Реал" (Мадрид) се пребори за 16-годишното норвежко дете-чудо Мартин Йодегард с още десетина клуба
 

Приближаващият край на футболния сезон през май и трансферния прозорец през януари се разминаха. Големите клубове продължават с големите си футболисти, които така или иначе при тях са в изобилие.

 Как беше в Испания?

„Барселона” не може да прави трансфери заради наказание, а „Атлетико” (Мадрид) не желае. „Валенсия” продаде един играч в Англия, „Севиля” пропусна пазара, същото сториха „Малага” и „Виляреал”. Общо взето испанската примера не участва в сгледата за таланти.

В Англия ситуацията е сходна. Около „Манчестър Юнайтед” витаеха всевъзможни слухове, от които не произлезе абсолютно нищо. Огромните пари, похарчени от Луис ван Гаал през лятото, явно на този етап изчерпват апетитите на „червените дяволи” на пазара. „Челси” взе въпросния колумбиец Куадрадо, а „Манчестър Сити” се сдоби с головата машина Бони, който обаче трябва да се конкурира с Агуеро и Джеко.

"Арсенал" не прояви голяма активност на пазара тази зима

„Тотнъм” бездействаше, а „Арсенал” прибави един силен защитник - Паулиста, в и без това дългата си листа. „Саутхямптън” се отчете с един нов сърбин - Джуричич, а на „Анфийлд” имаше трансферно мълчание. Всъщност единствената въпросителна за „червените” бе кой ще ги освободи от мъчението с име Балотели.

Общо в Англия похарчените пари за играчи са 130 милиона паунда, което е доста под рекорда от 2011-а - 225 млн.
 

В Италия в самия края на прозореца

„Милан” и „Ювентус” създадоха напрежение с редица несъществени покупки. Натиснати от обстоятелствата, „росонерите” прибраха ненужни в досегашните си отбори футболисти, сред които блестят имената на Черчи и Дестро, а в последния момент на „Миланело” акостира и националът на „адзурите” Пароло. Новината е, че търсеният от футболния Интерпол Пол Погба остана в „Старата госпожа”.

Най-сериозно към проблема се отнесоха в „Интер”.  Манчини се показа като голям стратег с привличането на две световни знаменитости - Джердан Шакири и Лукас Подолски. Друг е въпросът доколко двамата ще помогнат на „Интер” да изскочи от пропастта, в която се постави в последните няколко години.

Изненадата на италианския пазар дойде от поведението на треньора на „Наполи” Рафа Бенитес, който противно на имиджа си този път записа отсъствие. Може би защото на самия него му предстои трансфер при сегашните резултати на отбора. Най-големия куриоз обаче сътвори „Сампдория”, където акостира Самуел Ето'о. Камерунецът обаче бързо се изплаши от допълнителните тренировки на Синиша Михайлович и стегна багажа обратно за Албиона.

В Германия бе напълно безинтересно

Баварският колос „Байерн” притежава достатъчно опции и Гуардиола гледаше безучастно към трафика около него. При всичките си проблеми и пълна догоре каса с пари, „Борусия” (Дортмунд) се огледа в съседна Австрия, откъдето взе Кампер. „Волфсбург” показа самочувствие и получи минута слава в последния момент с привличането на Шюрле. Останалите бяха внимателни и общо взето ще доиграят сезона с познатите състави.

Във Франция не се случи нищо за отбелязване, защото от ПСЖ този път останаха безучастни. Парижани влязоха във фокуса на спекулациите около бъдещето на звездата си Лавеци, но бурята остана в чаша вода. Останалите френски клубове не притежават многомилионен статут, за да си позволяват волности с привличане на скъпи футболисти.

Португалия, където първенството е в разгара си, въобще не се заинтересова от прозореца. Това долу-горе е ситуацията и в останалите десетина членки на клуб „31”. Всъщност последната дата за трансфери обозначава и футболната Еврозона. Само в 19 държави са въведени сроковете за трансфери, валидни за най-големите първенства.

Изводът е, че звездите останаха в настоящите си звездни орбити


Най-скъпите играчи в света, чиито тегло се преизчислява в осемцифрени суми, не помръднаха от сегашните си дестинации. А това е сигурен индекс, че пътникопотока вече е ограничен. Трансферите са интересни и са повод за любопитство, но клубовете изпълняват цели. А те с "иди ми, дойде ми" няма как да станат. През месец май, когато се тегли чертата, всеки може да прецени какво му трябва.

Последните минути на зимния трансферен прозорец бяха добро шоу, което напои с информация и съспенс медиите. Истината е, че все още във футбола на мода е другият, стар и изпитан метод - привличане на играчи, не заради шоуто, а заради ползата. Така ще действат големите отбори, когато тръгнат да изваждат големите пари. И няма въобще да се съобразяват с никакви заковани от УЕФА крайни дати.


Жаклин Михайлов, Сlubz.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар