Зима

Зима
Пролет

9 февруари 2015 г.

В Европа страхът от Владимир Путин става осезаем

Френско-германските усилия за мир са по-скоро проява на отчаяние, отколкото вдъхващ надежда знак за пробив...

В Брюксел и други европейски столици страхът от руския президент Владимир Путин става осезаем, пише британският в. "Гардиън".

През последните седмици настроението във връзка с Украйна преминава от кършене на ръце от безсилие към предчувствие за надвиснало нещастие. Това безпокойство намери израз в изненадващо бързото заминаване на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд за Москва миналата седмица.

Според висши служители, запознати с дипломатическите и политическите действия по украинската криза, френско-германските усилия за мир са по-скоро проява на отчаяние, отколкото вдъхващ надежда знак за пробив, изтъква изданието.

Бившият шведски външен министър Карл Билд каза, че в момента наистина е възможно да се стигне до война между Русия и Запада.

По думите на високопоставен дипломат в Брюксел въоръжаването на Украйна би означавало война с Русия - война, която Путин би спечелил, отбелязва вестникът.

Обявявайки изненадващата си мисия в Киев и Москва, Оланд звучеше сериозно и мрачно. Той заяви, че украинската криза е тръгнала от различия, прераснали в конфликт, превърнал се във война, която сега има опасност да стане "тотална война", посочва "Гардиън".

Германия, Франция, Русия и Украйна се споразумяха да положат усилие за дипломатическо решаване на кризата, като решиха техните лидери да се срещнат в сряда в Минск, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Лидерите на четирите страни се разбраха в Минск да има и среща на представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която е посредник за уреждане на кризата, и представители на подкрепяните от Русия сепаратисти, които се бият в Източна Украйна. Този ход беше приветстван от председателя на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер като "поне някакъв лъч на надежда".

Други участници в най-големия форум по въпросите на отбраната в Европа обаче бяха предпазливи в оценките си доколко е постигнат реален напредък, изтъква изданието.

Като част от усилията за намиране на дипломатическо решение на изострящата се украинска криза Меркел ще се срещне днес във Вашингтон с американския президент Барак Обама в момент, когато се отправят все по-настойчиви призиви САЩ да доставят оръжия на Киев, за да се парира неотслабващата военна подкрепа на Русия за сепаратистите, отбелязва вестникът.

Германия е твърдо против доставянето на оръжия, като настоява, че това може да влоши ситуацията и да насърчи Украйна да започне война, която не може да спечели срещу много по-силния си съсед.

Привържениците на войнствения подход в САЩ казват, че целта не е да се води война, която не може да бъде спечелена, а да се принуди Путин да направи по-големи жертви в жива сила и финансови средства, посочва "Файненшъл таймс".

Кризата в Украйна подчертава, че са извлечени противоположни поуки от Студената война, пише американският в. "Ню Йорк таймс". Различията по въпроса за въоръжаването на Украйна са едно от най-острите разногласия досега за това как съюзниците да отговорят на предизвикателството, отправяно от Москва.

Европа е много различна от времето на противопоставянето между Запада и Съветския съюз, но украинската криза възобнови познати разногласия по въпроса дали заплахата с използване на сила е по-ефективна от преговорите, които продължават от месеци и засега без успех, коментира "Ню Йорк таймс".

Няма коментари:

Публикуване на коментар