Зима

Зима
Пролет

16 февруари 2015 г.

Галилео Галилей: Нищо велико на този свят не е извършено без страст

Италианецът доказа, че истината е над Църквата и никоя инквизиция не може да я спре

Италиански учен и изследовател Галилео прави напредничави наблюдения, които поставят основата на съвременната физика и астрономия, като изобретенията му са научно чудо за времето си и впоследствие са изключително важни за космическото и астрономическо проучване.

Галилео Галилей е роден на 15 февруари 1564 г. в Пиза, Флоренско Херцогство, Италия. Той е първото от шестте деца в семейството на Винченцо Галилей, добре известен музикант и музикален теоретик и Джулия Аманати. През 1574 г. семейството се премества във Флоренция, където Галилео започва формалното си образование в манастира Санта Мария де Валомброза.

Родителите му искат Галилео да стане лекар и през 1583 г. той влиза в университета в Пиза, за да учи медицина. Въпреки това, Галилео осъзнава, че именно математиката го привлича и вместо това става професор по математика в университетите в Падуа и Пиза.

Като преподавател, Галилео оспорва традиционните възгледи на астрономията. До този момент в историята, теориите на Аристотел са смятани за основните закони на физиката. Убежденията на Аристотел, че предмети с по-голяма маса падат по-бързо от такива, които са по-леки на тегло, са опровергани от Галилео, който открива, че причината за един обект, да пада по-бързо от друг е свързана със силите на триене и съпротивлението на въздуха – два предмета с различен грамаж всъщност падат със същата скорост във вакуум.

Галилео също оспорва твърдението на Аристотел, че Вселената е геоцентрична – че Слънцето се върти около Земята. Вместо това, той потвърждава противоречивото твърдение на Николай Коперник, че Земята и всички други планети всъщност обикалят около Слънцето.

Великолепното изобретение на Галилео – телескопът, през 1610 г. предоставя инструментът необходим за потвърждението на тази теорията. Той е моделиран по далекогледа и е далеч по-добър в сравнение с други подобни. С него той е в състояние да разглежда Луната и да направи по-задълбочени астрономически открития и изследвания.

Непреклонното одобрението на Галилео на Коперниковата система разгневява обаче  Римокатолическата църква, тъй като има редица библейски пасажи, които не съответстват на идеята, че слънцето е в центъра на вселената.

През 1623 г. новият папа Урбан VIII се оказва приятел на Галилео. Той му позволява да продължи работата си по астрономия и дори го насърчава да я публикува, при условие, че е обективен и не защитава Коперниковата теория. През 1632, Галилео публикува „Диалог за двете главни световни системи“ – дискусия между трима души: един, който поддържа теорията на Коперник за вселената, друг, който я оспорва и трети, който е безпристрастен. Въпреки, че Галилео твърди, че работата му е неутрална, тя очевидно не е. Застъпникът на Аристотеловите убеждения излиза като глупак, който се оплита в собствените си аргументи.

Реакцията на Църквата срещу книгата не закъснява и Галилео е извикан в Рим. Процедурата на Инквизицията продължава от септември 1632 г. до юли 1633 г. През повечето от това време, с Галилео се отнасят с уважение и той никога не е лишаван от свобода. Въпреки това, в последен опит да бъде пречупен, Галилео е заплашен с изтезания и той най-накрая признава, че е подкрепял Коперниковата теория. Той е осъден за ерес и прекарва последните си години под домашен арест. Въпреки, че му е наредено да няма никакви посетители, както и нито едно от неговите произведения да бъде отпечатвано извън Италия, той игнорира и двете забрани. През 1634 г., на френски е преводено едно негово изследване, а година по-късно копия на „Диалог за двете главни световни системи“ са публикувани в Холандия. Докато е под домашен арест, Галилео пише и „Две нови науки“. Тя е отпечатана в Холандия през 1638 г. По това време той е вече сляп и в лошо здравословно състояние.

Галилео умира в Арчетри, близо до Флоренция на 8-ми януари 1642 г. Своевременно, Църквата не може да отрече истината в науката. През 1758 г., тя отменя забраната върху повечето му творби в подкрепа на Коперниковата теория, а от 1835 г. спира да се противопоставя на теорията на Коперник като цяло.

През 1600 г., Галилео среща Марина Гамба, която му ражда три извънбрачни деца: Виргиния,  Ливия и Винченцо. Той никога не се се жени за нея, вероятно поради финансови проблеми, а и може би от страх незаконните му деца да не застрашат неговото социално положение. В крайна сметка той припознава сина си и той се превръща в успешен музикант.

Цитати от Галилей:

Библията не ни учи на това как е устроено небето; Тя ни учи как да възлезем на Небето.

За да бъде унищожено учението на Коперник, съвсем не е достатъчно да бъде затворена нечия уста. Трябва да бъде забранена астрономията, а също трябва да се забрани на всички да поглеждат към небето.

И все пак тя се върти! — приписва му се, че е казана на излизане от съда на инквизицията, където са го накарали да се отрече от научната постановка, че Земята се върти

На света няма по-голяма ненавист от ненавистта на невежия към знанието.

Не можеш да научиш никого на нищо, а можеш само да му помогнеш да го открие за себе си.
 

Не се чувствам длъжен да вярвам, че Господ, който ни е надарил с чувства и разум, е възнамерявал да забравим за тях.

Нищо велико на този свят не е извършено без страст.

Предпочитам да открия една истина, дори и в незначителните неща, отколкото дълго да обсъждам най-големите въпроси, недостигайки до никаква истина.



Аgroplovdiv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар