Зима

Зима
Пролет

2 февруари 2015 г.

Опрощават дълговете към банки на хиляди хървати

В схемата на правителството на премиера Зоран Миланович, която ще се прилага еднократно, ще могат да участват близо 60 000 души.

Десетки хиляди от най-бедните хървати могат да получат опрощаване на задълженията си към банките в рамките на нова програма на правителството, която влиза в сила от днес, съобщава АФП.

В схемата на правителството на премиера Зоран Миланович (на снимката), която ще се прилага еднократно, ще могат да участват близо 60 000 души. Тя ще засегне тези хървати, чиито банкови сметки са блокирани от повече от една година и чиито задължения са по-малки от 35 000 куни (4,500 евро).


 В рамките на мярката освен задължения към банки ще бъдат премахнати и такива към мобилни оператори, към градската администрация на четирите най-големи града в страната, към някои обществени фирми и към данъчните власти.

Решението на Миланович идва само няколко месеца преди парламентарните избори в страната на фона на масово недоволство от управлението на неговото правителство.

"Това е спешна мярка, системата не може да разчита постоянно на подобни ходове..., но ние правим всичко възможно да облекчим живота на хората, засегнати от тази дълга и изтощителна криза", каза по-рано Миланович.

За да се възползват от мярката, гражданите трябва или да получават социални помощи или месечно да имат доход не по-голям от 166 евро. Те, също така, трябва да нямат никакви спестявания, или втори дом. По предварителни изчисления програмата ще струва на държавата до 46 млн. евро.

Според анализатори обаче, за да се справи със затрудненията, правителството трябва да реформира голямата си и неефективна публична администрация и да подобри бизнес-климата в страната./Glasove.com

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар