Лято

Лято
Лято

24 февруари 2015 г.

Гриша Ганчев ликвидира захарния си бизнес

От „Литекс комерс" отказаха коментар, но информацията бе потвърдена по места

 Бизнесменът Гриша Ганчев ликвидира захарния си бизнес в България, научи „Преса". До­скоро „Литекс комерс" притежаваше четири рафинерии - в Бургас, Девня, Долна Митрополия и Русе. Русенският завод вече е почти нарязан за старо желязо. Предстои постепенна ликвидация и на останалите производствени мощности.
 

От „Литекс комерс" отказаха коментар, но информацията бе потвърдена по места. От общината в Камено, Бургаско, заявиха, че заводът е работил за последен път през юни-юли 2014 г., когато са били преработени 30-40 хил. тона суровина. От години не работи и рафинерията в Долна Митрополия, а предприятието в Девня е препакетирало захар за последен път през лятото на 2014 г.
Причината за това са големият дъмпингов внос на рафинирана захар от съседни държави, свръхпроизводството в Европа и ограниченията, които предстои да бъдат наложени на преработвателите на тръстикова захар.
 

От 2017 г. захарният бизнес в Европа, а оттук и в България, ще бъде радикално променен. Причината е, че падат квотите за производителите на цвеклова захар, което означава, че всеки един от заводите ще може да работи без ограничения. За рафинериите на тръстикова захар, каквито са и нашите предприятия, остават ограниченията. Те ще продължат да ползват малки квоти за внос на суровина с ниско мито от 98 евро на тон. Над квотите всеки грам тръстикова захар се обмитява с 319 евро на тон, което прави стоката непродаваема.
 

Всичко това вероятно е причина Гриша Ганчев да се откаже от този бизнес. Останалите два завода, които не са негова собственост - в Горна Оряховица и в Пловдив, засега работят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар